Kempen Dr Harun Din di Parlimen Arau

hd3

Dr HARUN DIN ADALAH sebahagian tokoh Islam yang turut sama menentang penggunaan perkataan Allah kepada bukan Islam. Buat seketika, Dr Harun Din menjadi ikon kepada seluruh umat Islam di Malaysia dalam mempertahankan kesucian kalimah utama Islam itu. Seluruh umat Islam, tanpa mengira samada mereka dari PAS, UMNO mahu pun PKR menyanjung Dr Harun Din…

oleh Zainudin Omar
KINI sudah sah pertandingan dua penjuru antara dua heavyweight UMNO dan PAS di Parlimen Arau. Datuk Dr Harun Din, yang juga merupakan Timbalan Mursyidul Am mewakili PAS, manakala Datuk Seri Shahidan Kassim, bekas Menteri Besar Perlis mewakili Barisan Nasional.
Media-media utama turut menggambarkan pertandingan dua jagoan parti masing-masing ini sebagai salah satu pertempuran yang hebat dan akan menjadi sorotan sepanjang perjalanan kempen PRU13 ini. Shahidan sendiri merupakan tokoh yang penting bukan sahaja di Perlis tetapi juga di peringkat nasional dengan ketokohan yang sudah terserlah dalam bidang politik, pentadbiran dan sukan.
Dr Harun Din, yang juga anak tempatan Perlis, dikenali sebagai ilmuan, dengan latar belakang bekas pensyarah universiti, mempunyai klinik rawatan spiritual (Darul Syifaq) di Bangi, serta tokoh ulama PAS yang sangat dihormati ketokohannya bukan sahaja oleh orang PAS tetapi juga orang-orang Melayu amnya.
Di kalangan PAS, beliau amat dihormati dengan pendiriannya yang kukuh dalam isu-isu mempertahankan kesucian akidah Islam. Bersama-sama seorang lagi ulama PAS Terengganu, Datuk Harun Taib beliau menjadi benteng terakhir dalam mendepani serangan kumpulan liberal dalam Pakatan Rakyat. Liberalisme juga dipercayai menyerap ke dalam PAS, terutamanya selepas kemenangan team pro-Anwar di dalam PAS seperti Timbalan Presiden (Mat Sabu), Naib Presiden Husam Musa , Ir. Khalid Samad dan Datuk Mahfuz Omar.
Dengan latar belakang sedemikian, bagaimanakah agaknya bentuk kempen yang akan digerakkan oleh PAS Perlis, khususnya di kawasan Parlimen Arau.
Sebagaimana kawasan Melayu yang lain, dalam setiap pilihan raya isu agama dianggap seimbang dengan isu pembangunan . PAS akan berkempen untuk menegakkan dasar dan syiar Islam manakala UMNO sudah sinonim dengan kempen berteraskan pembangunan. Di tengah-tengahnya ialah isu-isu lain yang dianggap mampu menarik kumpulan pertengahan atau atas pagar.
Namun kali ini, dengan isu penggunaan kalimah Allah untuk bukan Islam, yang turut dipersetujui PAS Pusat telah mengurangkan kehebatan dan bisa PAS dengan banyaknya. PAS sudah tidak dilihat sebagai benteng dan pejuang utama isu-isu Islam. Malah PAS dianggap sebagai parti yang meruntuhkan kekuatan sendi akidah apabila turut bersekongkol dengan PKR dan DAP dalam isu kalimah Allah.
Dr Harun Din adalah sebahagian tokoh Islam yang turut sama menentang penggunaan perkataan Allah kepada bukan Islam. Buat seketika, Dr Harun Din menjadi ikon kepada seluruh umat Islam di Malaysia dalam mempertahankan kesucian kalimah utama Islam itu. Seluruh umat Islam, tanpa mengira samada mereka dari PAS, UMNO mahu pun PKR menyanjung Dr Harun Din atas keberaniannya menentang arus kepimpinan PAS Pusat.
Video ceramah beliau diupload di internet. Carian di youtube dengan tag ‘Dr Harun Din’ menjadi sangat popular mencecah puluhan ribu, menunjukkan tingginya minat umat Islam untuk mengetahui pandangan ulama yang tidak diragui ketokohannya dalam isu kalimah Allah.
Malangnya dengan penyertaan Dr Harun Din mewakili PAS di Parlimen Arau, turut membawa makna bahawa Dr Harun Din tidak berbeza dengan tokoh-tokoh politik PAS yang lain. Mereka tetap bersama-sama PAS Pusat mempertahankan penggunaan isu kalimah Allah kepada bukan Islam. Mereka tidak akan menentang arus dengan membelakangkan arahan kepimpinan PAS Pusat.
Dengan itu, Dr Harun Din bersama-sama jentera kempennya dijangka akan terus giat mempertahankan apa yang sudah dianggap menjadi dasar utama Pakatan Rakyat , termasuklah kebenaran menggunakan isu kalimah Allah kepada bukan Islam sebagaimana yang telah diputuskan Majlis Pakatan PAS-PKR-DAP pada 8 Januari.
Sekiranya saya sebagai jentera kempen di pihak UMNO Perlis, khasnya di Parlimen Arau, mungkin akan terlintas di hati saya untuk membuat salinan VCD Dr Harun dalam youtube itu. VCD ceramah itu tadi akan ditayangkan di markaz-markaz, kedai-kedai kopi dan lain-lain tempat tumpuan ramai. Ia juga ditayangkan sebelum atau selepas program sesi penerangan oleh jentera UMNO. Kemudiannya, isu itu akan ditanyakan kepada Dr Harun sewaktu beliau sedang berkempen bersama jentera PAS.
Elok juga saranan kawan-kawan saya kepada UMNO Perlis, agar bertindak dengan cepat menyalin video berkenaan, sebelum video ceramah Dr Harun Din bertajuk ‘Penjelasan isu kalimah Allah’ di youtube itu dihilangkan oleh para hackers PAS dengan cepatnya dalam musim berkempen ini.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.