Slogan Korporat Penyusakti: Berani, Berbeza dan Bijaksana

penyu2

PENYUSAKTI bukan untuk menambah statistik media online sedia ada.

Sifat asasi penyu bukan berada di suatu tempat.  Habitatnya berbeza.  Seluas lautan menjadi hibitatnya dan dia melihat pelbagai khazanah lautan dengan pengalaman hidup yang panjang. Lautan memberi perlambangan kepada ilmu.  Jangka hayat penyu dari segi saintifik dijangka sekitar 150 tahun.

Suka mengembara menjadi satu ciri pentingnya.

Laman ini menyediakan sesuatu yang lain. Cara berfikir dan melihat sesuatu dengan cara yang berbeza. Perspektif yang dipaparkan juga kerap kali tidak konvensional. Sesungguhnya, kami ingin memberikan hidangan kandungan yang sedikit berbeza daripada media yang lain.

Penyusakti  bertujuan sebagai saluran media kepada orang ramai yang percaya bahawa survival bangsa Malaysia di tanah airnya bergantung kepada ‘kebijaksanaan dan kematangan kesemua warganya.’

Dalam mencapai kewarasan berfikir ini, cara berfikir lama mungkin boleh diterima dengan perubahan, ditinggalkan atau diberi wajah baru. Begitu juga cara lama boleh digabungkan dengan cara-cara yang baru supaya kekal relevan dengan konteks semasa. Dengan cara ini, kita tidak meninggalkan sama sekali kaedah berfikir lama, begitu juga tidak terus teruja dan mengagungkan cara berfikir baru. Dalam hal inilah, Penyusakti percaya kebenaran adalah proses pencarian yang berterusan, namun bukanlah suatu proses yang sia-sia. Penemuan sepanjang proses itu berlangsung boleh diaplikasikan dalam memakmur dan memeriahkan kerangka berfikir warga Malaysia seterusnya membuahkan tindakan yang juga baik dan berkesan.

….kandungannya bukanlah sibuk menari mengikut rentak drama dan sandiwara politik semasa. Penyusakti cuba berada di dalamnya dengan cara tersendiri, menganalisis politik secara memberi idea kepada pihak yang ingin terlibat di dalamnya….

Penyusakti bukanlah media politik walaupun ada berbincang soal tersebut. Dengan itu kandungannya bukanlah sibuk menari mengikut rentak drama dan sandiwara politik semasa. Penyusakti cuba berada di dalamnya dengan cara tersendiri, menganalisis politik secara memberi idea kepada pihak yang ingin terlibat di dalamnya. Mungkin akan memberi manfaat tertentu kepada para pembaca tanpa mengira apa ideologinya sekalipun. Dengan kata lain, jenama sesuatu ideologi atau tokoh yang terlibat bukanlah satu keutamaan.

Sebahagian kandungannya juga adalah mengenai hal ehwal sosial dan lain-lainnya tanpa ingin menjurus langsung kepada satu-satu bidang itu. Penyusakti tidak menetapkan sempadan bidang. Kesemuanya boleh dibincangkan dengan meletakkan rasional pada tempatnya yang sesuai. Dengan kata lain, sempadannya ialah rasionaliti dalam membincangkan sesuatu isu, bukannya bidang tertentu yang dikotak-kotakkan ke dalam apa disiplin sekalipun.

Dalam mencapai objektifnya itu, iaitu mengajak pembaca ke arah kewarasan berfikir maka perkara di sekitar persoalan yang diangkat akan dibincangkan dalam pelbagai perspektif. Akan ada tulisan berkenaan sejarah, ideologi, hal ehwal warga, pendidikan, ekonomi dan undang-undang dan sebagainya. Begitu juga dalam mendapatkan pandangan yang segar dan bernas dari pakar-pakar tertentu, wawancara bersama mereka akan disiarkan.

Dalam sesetengah keadaan, ‘pointers’ disediakan bagi menjawab isu-isu yang berbangkit dan berkepentingan kepada warga supaya lebih menggalakkan mereka mempunyai perspektif yang lebih pelbagai. Pendek kata, kesemuanya berpaksikan ke arah mencapai kejernihan berfikir kerana Penyusakti berpandangan negara tercinta hanya boleh diterajui oleh mereka yang mewakili pemikiran terbaik yang boleh mengurus kesemua kehendak-kehendak warganya. Kehendak-kehendak liar di luar kerangka tersebut perlulah diberi perhatian teliti demi kepentingan keseluruhan kumpulan warga.

Secara teknikalnya dalam upaya mencapai apa yang terbaik kepada pembaca, Penyusakti bersedia untuk menyiarkan kesemua pandangan yang munasabah untuk disiarkan. Bukan sahaja artikel dari pembaca, komen-komen pembaca akan disiarkan dengan mengambilkira aspek di atas. Dari segi bahasa, Penyusakti menerima untuk disiarkan artikel dan komen dalam bahasa Melayu atau Inggeris.

Selain itu, berita-berita semasa disiarkan juga dengan melihat dalam perspektif yang sedikit berbeza, walaupun teksnya sama.

Moga-moga dengan kehadiran Penyusakti bakal menambah sebuah lagi media yang bermanfaat untuk dibaca dan dikongsi ceritanya oleh pembaca.

penyu p4

Slogan Korporat kami 3B, “Berani, Berbeza, Bijaksana”   Media kami bukan sahaja laman web ini, bahkan merangkumi media sosial lain termasuk twitter dan Instagram atas nama Penyusakti.

Selamat membaca.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.