Dr Zakir: Tangkis Propaganda Barat

MEDIA Islam perlu memainkan peranan dalam menangkis propaganda yang dicetuskan pihak Barat sekali gus berperanan dalam membangunkan minda ummah.

Pendakwah antarabangsa Dr Zakir Naik berkata, peranan besar dimainkan media Islam berupaya menangkis gambaran salah yang digembar-gemburkan pihak barat terhadap Islam.

“Menerusi peranan dan tanggungjawab yang dimainkan media Islam, pandangan umum mengenai sesuatu isu dan peristiwa yang dikaitkan dengan Islam berupaya dibentuk sekali gus memberi gambaran sebenar agama suci ALLAH,” katanya.

KUALA NERUS, 10 April -- Menteri Besar Datuk Seri Ahmad Razif Abdul Rahman (kiri) turut menghadiri majlis syarahan yang disampaikan oleh iIlmuwan Islam terkenal Dr Zakir Naik (kanan), bertajuk 'The Importance of Unity Among the Muslim Ummah'?? di Stadium Tertutup Gong Badak malam ini.?-- fotoBERNAMA (2016) HAK CIPTA TERPELIHARA

Beliau berkata demikian ketika sesi tazkirah sempena Majlis Makan Malam bersama Menteri Besar, Datuk Seri Ahmad Razif Abdul Rahman di sini, malam kelmarin.

Turut hadir, Ahli-ahli Majlis Mesyuarat negeri, pengarah-pengarah jabatan dan agensi serta pengamal media.

Dr Zakir yang juga Pengasas dan Presiden Islamic Research Foundation (IRF) berkata, atas kesedaran terhadap ancaman propaganda barat, pihaknya telah menubuhkan sebuah saluran satelit Islam pada 2006, Peace TV bagi mempromosikan kebenaran, keadilan, moral, keharmonian, kebijaksanaan dan keamanan bagi seluruh umat manusia.

Beliau berkata, Peace TV yang bersiaran selama 24 jam setiap hari itu adalah saluran agama yang mempunyai penonton paling ramai dari seluruh dunia.

“Barat menggunakan media sebagai alat untuk menyerang Islam jadi adalah menjadi tanggungjawab kita untuk memperbetulkan persepsi salah itu kepada masyarakat dunia,” katanya.

Dr Zakir kini dalam siri jelajah di Terengganu dan dijadualkan menyampaikan syarahan umum di Stadium Tertutup Gong Badak malam tadi diikuti hari ini di Universiti Malaysia Terengganu (UMT), Masjid Hadhari, Besut (12 April) serta di Dewan Sri Amar, Chukai, Kemaman (13 April).

Kunjungan pertama pendakwah kelahiran Mumbai, India di negeri ini adalah atas jemputan peribadi Menteri Besar dalam satu pertemuan di Korea sebelum ini.

Sementara itu, Ahmad Razif berkata, syarahan umum tokoh intelektual itu di empat daerah di negeri ini akan disiarkan di saluran Peace TV yang secara tidak langsung dapat mempromosikan Terengganu di mata dunia.

“Kehadiran Dr Zakir ke sini merupakan kisah kejayaan terbaharu kita dan saya harap seluruh rakyat termasuk di negeri jiran dapat memanfaatkan acara ini,” katanya.

News Sinar/Gambar Bernama

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.