TMJ Bongkarkan Sebab 4 Pemain JDT Tinggalkan Harimau Malaysia

KUALA LUMPUR: Selepas berdiam diri dengan isu persaraan empat tonggak Johor Darul Ta’zim (JDT) daripada menyertai skuad kebangsaan, pemilik kelab bola sepak itu, Tunku Ismail Sultan Ibrahim akhirnya tampil menjelaskan sebab perkara itu berlaku.

S Kunanlan dan Amirul Hadi Zainal melengkapkan empat pemain JDT mengumumkan persaraan daripada menyarung jersi Harimau Malaysia selepas perkara sama dilakukan Safiq Rahim dan Aidil Zafuan Abdul Radzak, kelmarin.

Sambil mendedahkan betapa keputusan itu adalah atas kerelaan pemain itu sendiri, Tunku Ismail turut mendakwa program dalam skuad kebangsaan dan sikap tidak bertanggungjawab Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) antara faktor empat tonggak itu nekad untuk bersara.
tmj
Berikut adalah kenyataan penuh Tunku Ismail yang dimuat naik dalam Facebook JOHOR Southern Tigers, sebentar tadi.

Selepas kenyataan saya berkenaan kekecewaan saya terhadap organisasi skuad kebangsaan iaitu FAM dan FMLLP, kelab kami telah mengadakan mesyuarat untuk menyuarakan kebimbangan kami mengenai kelemahan di dalam menjalankan tugas dan pentadbiran dalam FAM.

Sejurus selepas mesyuarat rasmi kelab JDT tersebut, beberapa pemain telah datang berjumpa saya dan memberitahu hasrat mereka untuk bersara.

Saya memberi pendapat saya, dan bahawa apa juga keputusan yang mereka buat, saya akan menyokong keputusan mereka.

Sebahagian daripada mereka meminta saya membantu mereka untuk mengumumkannya melalui laman rasmi JDT.

Mereka tidak mahu mengumumkannya melalui media dan akaun media sosial mereka sendiri kerana terdapat ramai peminat bola sepak yang tidak bertanggungjawab sentiasa akan menyalahkan tindakan mereka.

Saya bersetuju dan mengarahkan pegawai di kelab kami untuk mengendalikannya.

Sekarang, saya ingin menyuarakan pendapat jujur saya kepada peminat bola sepak di seluruh negara dan beberapa penyokong setia FAM.

Untuk memahami keadaan ini, anda perlu menggunakan otak anda, walaupun kebanyakan anda tidak menyukainya.

Adalah mudah untuk mengkritik tetapi anda perlu meletakkan diri anda di tempat mereka untuk memahami keputusan mereka.

Pemain ini sayangkan negara mereka. Mewakili negara adalah penghormatan terbesar yang pernah mereka lalui dalam kerjaya mereka.

Mereka bukan melakukannya kerana tidak suka kepada Malaysia. Mereka melakukan kerana mereka adalah manusia seperti anda dan saya.

Mereka melakukan ini kerana mereka sudah letih dengan panggilan yang tidak sepatutnya di mana mereka perlu menghabiskan masa berbulan-bulan di kem latihan dengan latihan yang tidak mencukupi dan tidak memberi manfaat kepada pasukan kebangsaan.

Mereka terpaksa bermain untuk sebuah organisasi yang tidak pernah mengambil hal ehwal kebajikan mereka dan tidak berbuat apa-apa apabila rakan-rakan mereka tidak menerima gaji dari kelab masing-masing.

Mereka terpaksa bermain untuk seorang pemimpin yang tidak pernah menghadiri sebarang latihan atau pun mesyuarat.

Mereka terpaksa bermain untuk seorang pemimpin yang tidak mengetahui nama mereka dan kewujudan mereka.

Mereka terpaksa juga bermain untuk sebuah organisasi yang tidak ambil kisah apabila mereka mengalami kecederaan. Saya berdiri bersama pemain-pemain ini.

Terdapat lebih ramai lagi pemain yang mahu mengambil tindakan yang sama seperti pemain JDT lakukan tetapi mereka terlalu takut dengan pengurusan mereka. Tuan-tuan dan puan-puan.

Mudah bagi anda untuk memberi komen dan mengkritik. Tetapi jika anda berada di tempat mereka, saya rasa anda juga akan melakukan perkara yang sama.

Mereka telah cuba pelbagai cara yang sepatutnya dan profesional yang mungkin untuk mengendalikan perkara-perkara ini seperti merujuk kepada PFAM, dan juga menyuarakan masalah mereka kepada jurulatih dan pegawai FAM.

Tetapi seperti biasa, FAM lakukan apa yang biasa mereka lakukan iaitu mengabaikan mereka.

Sama seperti bagaimana mereka mengabaikan kelab dan penyokong bola sepak di seluruh negara selama 30 tahun.

Oleh itu nasihat saya kepada anda adalah, anda perlu berdiri bersama pemain dan kelab.

Minta perubahan dalam FAM. Sama ada mereka suka atau tidak, satu hari nanti mereka perlu berubah.

Seperkara terakhir, mereka sebelum ini menuduh saya membunuh bola sepak Malaysia.

Jawapan saya kepada mereka adalah, “jika semua perubahan positif ini dianggap membunuh, saya akan terus membunuhnya”.

Hari ini saya ketawa kerana sewaktu saya mengatakannya, mereka fikir saya bergurau.

Bagaimanapun, satu dunia tahu saya tidak membunuh bola sepak Malaysia dan memberi pengiktirafan yang saya telah menaikkan nama bola sepak Malaysia dengan pencapaian JDT dan prasarana JDT.

Saya boleh memberi jaminan kepada anda, bahawa saya akan melakukan apa sahaja untuk membunuh korupsi dalam Persatuan Bola Sepak Malaysia dan mereka-mereka yang terbabit.

Malaysia memerlukan orang bola sepak dan jurulatih profesional dan bukannya ‘businessman’. Untuk FMLLP. Anda sepatutnya menjaga kepentingan kelab dan penyokong. Bukan kepada beberapa individu-individu tertentu yang membuat jutaan ringgit. Didedikasikan khas untuk Dato Norza dan Kevin Ramalingam.

Sebelum saya akhiri kenyataan ini. Untuk makluman anda, saya sudah ‘bersedia’.

Semoga Allah SWT merahmati anda semua. BH Online

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s