Pengguna Laman Sosial Berdebat Isu Halal Haram Pokemon

SELEPAS aplikasi permainan Pokemon GO diketahui boleh dimuat turun mulai semalam, pelbagai reaksi telah diberikan oleh pengguna laman sosial, terutamanya yang beragama Islam.
pokemon
Rata-ratanya tidak bersetuju dengan kemasukan aplikasi tersebut ke negara ini, lebih-lebih lagi selepas Indonesia dan Saudi Arabia mengharamkan permainan popular dunia itu di negara mereka.

Antara komen pengguna Muslim di laman sosial seperti Twitter, Facebook dan Instagram ialah, mereka bersetuju sekiranya permainan tersebut turut diharamkan di negara ini.

Menurut mereka, Pokemon GO wajar diharamkan gara-gara permainan itu telah mengakibatkan beberapa kemalangan termasuk kematian.

Mereka turut menyokong kenyataan dikeluarkan Indonesia dan Arab Saudi yang mendakwa Pokemon GO hanya sebuah aplikasi yang sia-sia dan mendatangkan kelalaian kepada orang ramai.

Ini berbeza dengan penggemar Pokemon yang sama sekali tidak bersetuju apabila permainan tersebut dikatakan membahayakan dan menyebabkan kelalaian.

Bagi penggemar dan penyokong Pokemon, ia hanya sekadar satu permainan dan pengguna tidak perlu taksub sehingga mengabaikan keselamatan dan nyawa sendiri.

Ada juga pengguna laman sosial yang neutral tentang perkara tersebut dan menganggap tiada salahnya jika memuat turun aplikasi Pokemon GO untuk menghilangkan rasa bosan.

Aplikasi ini juga menurut mereka, ada positifnya kerana Pokemon GO merupakan permainan ‘tricky’ serta memerlukan kemahiran berfikir serta kepakaran tertentu yang secara tidak langsung menguji minda pemainnya.
poke
Tidak kurang juga yang meminta penggemar Pokemon agar tidak berlebihan ketika bermain dengan Pokemon GO, kerana menurut mereka apa sahaja jika dilakukan secara berlebihan boleh mengundang bencana.

Perdebatan di media sosial itu turut diselitkan dengan kenyataan Mufti Wilayah Persekutuan Datuk Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri yang menegaskan Pokemon dan aplikasi permainan Pokemon GO tidak dibenarkan untuk umat Islam atas faktor ‘maslahah’ dan kemudaratan.

Zulkifli dalam kenyataannya semalam memberitahu, keputusan tersebut dicapai setelah meneliti pendapat para ulama dan fatwa yang dikeluarkan.

Katanya, fatwa yang dikemukakan berasas dan permainan Pokemon GO dan Pokemon perlu dijauhkan jika membawa kepada mudarat.

Mengiyakan kuasa dan dewa tertentu dan boleh membawa kepada perjudian juga antara sebab ia diharamkan untuk umat Islam.

Terdahulu, beberapa kes seperti pengintipan pihak luar, pengabaian anak, pencerobohan ruang peribadi, kemalangan, kematian dan banyak lagi telah dilaporkan disebabkan permainan Pokemon GO. – Aswtroawani

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s