Pindaan RUU 355: PAS Ucap Terima Kasih Kepada Mufti Wilayah Persekutuan

PAS merakam jutaan ucapan terima kasih dan tahniah kepada semua pihak, khasnya kepada Mufti Wilayah Persekutuan yang telah menyatakan sokongan dan menyeru agar semua ahli Parlimen, khasnya mereka yang beragama Islam menyokong RUU 355.

tuan2
PAS yakin semua Mufti menyokong RUU 355 kerana ia adalah sebahagian dari usaha meningkatkan martabat Mahkamah Syariah. Alangkah baiknya kalau semua mufti mengeluarkan gesaan yang sama kepada semua ahli Parlimen.

Isu RUU 355 tidak perlu dipolitikkan, kerana ia bukan isu politik, kerana ia adalah tanggungjawab semua umat Islam.

Bahkan, isu ini tidak perlu dipolemikkan oleh mana-mana pihak untuk mengelakkan terjejasnya hubungan baik yang sedia ada dan sikap saling hormat-menghormati antara agama yang sudah sedia terjalin.

Dalam suasana negara menyambut kemerdekaan yang ke-59, negara perlu berganjak kepada suasana lebih baik dari yang ada, bukan sahaja dari aspek ekonomi bahkan hubungan antara agama dan kaum. Oleh itu, adalah menjadi tanggungjawab semua pihak untuk mengukuhkan hubungan antara kaum dan agama.

Semoga langkah yang diambil oleh Mufti Wilayah akan menyemarakkan lagi usaha dalam memahamkan masyarakat umum terhadap RUU 355 dan bergerak senada bagi menyokong rang undang-undang tersebut secara harmoni dan berdakwah.

Tuan Ibrahim Tuan Man
Timbalan Presiden PAS
2 Sept 2016
Kelana Jaya – HARAKAHDAILY 2/9/2016

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s