Ke Manakah Undi Orang Kelantan Selepas Tiadanya Nik Aziz

Oleh Zaid Ibrahim

kelantan2

Orang Melayu sebenarnya lebih bangga apabila mereka dikenali sebagai orang negeri dari mana mereka berasal.

Mereka tidak begitu bangga dipanggil orang Malaysia, tapi suka disebut orang Johor, Perak dan sebagainya.

Orang Johor bangga dengan ciri keunikan Bangsa Johor; Pulau Pinang dengan keunikan budaya campuran, makanan mamak, makanan jalanan dan sebagainya.

Orang Kelantan pun ada keunikannya, yang bangga dengan loghat dan kebudayaannya.

Ciri yang paling terserlah ialah kesanggupan mereka melawan arus politik demi mempertahankan pendirian dan pandangan mereka. Mereka ‘gedeber”, kata orang.

Selama 25 tahun mereka mengundi PAS kerana mereka tidak rela Umno, pembuli besar, menjadi parti yang terus-menerus “membuli“ mereka.

Walaupun PAS tidak dapat menyelesaikan masalah ekonomi rakyat, mereka bertahan dengan allahyarham Tok Guru Nik Aziz, demi maruah politik Kelantan yang tidak boleh dibeli dengan “dedak” dan tidak serik atau takut kepada penindasan.

Hari ini mereka sudah tidak ada lagi Tok Guru Nik Aziz untuk memberi rangsangan dan semangat kepada mereka.

Perjuangan ‘spiritual’

Perjuangan “spiritual” dan etika sudah lesap. Hari ini PAS adalah parti politik Melayu yang tidak berguna lagi kepada orang Kelantan.

Mereka tidak ada pemimpin yang memperjuangkan sesuatu yang murni; dan yang lebih teruk ialah tidak ada juga pemimpin teknokrat, yang telus, yang boleh menyelesaikan masalah ekonomi dan kesengsaraan rakyat.

Mereka tidak tahu bagaimana nak selesaikan masalah banjir, lalu mereka cuba menyediakan tugu peringatan banjir.

Mereka tidak mampu mengutip sampah, dan tidak mampu menyediakan air bersih yang cukup, lalu mereka jual agama Islam seperti mahukan “hudud” dan tangkap wanita cantik berbaju kemas.

Mereka tidak tahu membangunkan negeri, lalu mereka jual balak kepada tauke-tauke Cina.

Mereka adalah sebenarnya parti yang tak berguna.

Sebab itulah saya meramalkan rakyat Kelantan jati akan bangkit sekali lagi menentang arus. Mereka tidak lagi mahu terus dipermainkan.

Dalam pilihan raya akan datang saya percaya mereka akan bersatu bersama kepimpinan Parti Amanah Negara (AMANAH) bawah Datuk Husam Musa dan kepimpinan Parti Pribumi Bersatu Malaysua (BERSATU) untuk merubah dan menggantikan pemimpin PAS yang ada dengan mereka yang boleh memberi pembelaan kepada rakyat jelata.

Malah saya meramalkan PAS yang dipimpin oleh mereka yang hanya boleh berceramah dan berfatwa, akan menjadi parti yang tewas teruk pada pilihan raya akan datang.

Kelantan memerlukan orang politik yang boleh menyelesaikan soal ekonomi dan sosial rakyat.

kelantan

Berhijrah

Mereka sudah tentunya perlu memahami keperluan agama, tetapi tidak cukup jika kita mahu memerintah negara dengan menjual hadis dan ayat-ayat al-Quran.

Rakyat Kelantan bukan seperti yang difikirkan oleh pemimpin PAS.

Mereka sekian lama mengundi PAS kerana allahyarham Nik Aziz, bukan kerana mereka sayang kepada pemimpin yang ada sekarang.

Parti BERSATU bawah Kamaruddin Mat Noor, Dr Zayadi Awang Noh dari Bachok dan Sazmi Miah dari Machang misalnya, boleh bekerjasama dengan Datuk Husam dan merampas Kelantan dari parti yang tak berguna ini.

Selamat Berjuang!

Orang Umno pun sepatutnya cepat-cepat “berhijrah”. Bila Tun Mahathir Mohamad, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Datuk Seri Anwar Ibrahim bersatu dengan AMANAH, Umno mesti tewas kerana perhitungan mereka bahawa PAS akan dapat menolong mereka tidak mungkin akan berhasil.

Saya juga menyeru penyokong-penyokong Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man agar cepat-cepat berhijrah kepada AMANAH kerana beliau tidak akan kekal lama dalam PAS.

PAS sebagai parti yang tak berguna ini akan cuba membersihkan semua pemimpinnya yang mahu kepada kerjasama dengan parti pembangkang demi kebaikan negara; dan orang seperti Tuan Ibrahim tidak akan selamat.

Pemimpin PAS sudah silap perkiraan, mereka jangka perdana menteri akan kekal lama, tetapi anggota-anggota PAS yang mahu bersama-sama mereka sudah banyak berkurangan.

Tak lama lagi yang tinggal dalam PAS hanyalah Hadi Awang, Nik Abduh Nik Aziz, Nik Amar Abdullah berserta mursyidul amnya sahaja.


DATUK ZAID IBRAHIM bekas menteri undang-undang. Artikel ini dimuat naik kali pertama dalam blog beliau hari ini dengan tajuk sama. Tersiar di malaysiakini

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s