Soalan KBAT PT3 Hal Kondom Cetus Kontroversi

Satu soalan berkaitan kondom dalam peperiksaan percubaan Pentaksiran Tingkatan Tiga (PT3) hangat diperkatakan di laman media sosial.

Soalan peperiksaan percubaan PT3 bagi mata pelajaran Sains itu bertanya maklum balas mengenai penjualan kondom.
kondom-kbat
Soalan itu berbunyi: “Jualan kondom secara terbuka akan membawa kesan negatif yang menyebabkan masalah sosial. Adakah anda bersetuju? Sila jelaskan.

Jawapan pelajar itu didakwa berbunyi: “Tidak. Kondom adalah satu langkah mengawal kelahiran yang diperlukan untuk mencegah kehamilan.

Namun, pemeriksa yang menyemak kertas soalan itu menandakan jawapan tersebut salah.

Bercakap kepada pemberita selepas pertandingan akhir Game4Life untuk sisipan pendidikan akhbar The Star, Timbalan Menteri Pendidikan Chong Sin Woon berkata: “Mari kita siasat dan lihat apa masalah sebenar. Sesuatu tidak kena kerana kondom digunakan untuk mencegah kehamilan.

Chong berkata soalan kemahiran berfikir aras tinggi (KBAT) itu adalah sebahagian daripada Pelan Pembangunan Pendidikan malaysia 2013-2025.

“KBAT memerlukan pelajar mempertahankan pendapat mereka ketika menjawab soalan-soalan tersebut. Kita perlu menghormati maklum balas mereka,” katanya.
exam
Bekas Ketua Pengarah Lembaga Penduduk dan Pembangunan Keluarga Negara (LPKKN) Datuk Dr Raj Karim menyifatkan tindakan menandakan salah pada jawapan tersebut sebagai tidak adil.

“Kami sentiasa mengatakan bahawa kita perlu mengajar pendidikan seks atau pendidikan kehidupan keluarga di sekolah dan kanak-kanak untuk mengekalkan gaya hidup yang sihat dan selamat.

“Ia tidak bermakna anda perlu mengajar mereka mengenai perancangan keluarga, tetapi anda meminta mereka untuk mengamalkannya di kemudian hari.

“Walaupun pendidikan sedia diajar semasa mata pelajaran Biologi, pelajar tidak diajar mengenai fakta utama. Guru mungkin atau tidak mahu bercakap mengenainya atau hanya meminta pelajar membacanya sendiri,” kata Dr Raj.

Goh Seng Chui, 46, yang anak perempuan menduduki PT3 tahun depan juga berkata adalah tidak adil bagi pemeriksa untuk menandakan jawapan itu sebagai tidak tepat.

“Soalan berbentuk pendapat tidak mempunyai jawapan tetap yang digunakan guru.

“Saya rasa masalah berlaku kerana pemikiran sempit guru terbabit, bukan soalan itu atau bagaimana cara pelajar menjawabnya,” kata Seng Chui.-mStar

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s