Nasib Pensyarah IPG Akan Dimuktamadkan

KUALA LUMPUR: Tiada Institut Pendidikan Guru (IPG) akan ditutup sebagaimana kekeliruan yang timbul mengenai status institusi itu susulan pembentangan Bajet 2017 baru-baru ini.
ipg1
Menurut kenyataan Kementerian Pendidikan pada Sabtu, terdapat 27 kampus IPG di seluruh negara dan sembilan daripadanya akan ditukar kepada Kolej Vokasional atau Politeknik selaras dengan perkembangan serta keperluan Latihan Teknikal dan Vokasional (TVET).

“IPG yang terlibat belum dimuktamadkan dan perbincangan sedang dijalankan terutama mengenai keperluan mengikut lokasi,” menurut kenyataan itu.

Selain itu, dua daripada 27 IPG akan dijadikan Pusat Permata seperti diumumkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak ketika membentangkan Bajet 2017 iaitu IPG Kampus Raja Melewar, Negeri Sembilan dan IPG Kampus Tuanku Bainun, Pulau Pinang.

Dalam pada itu, kementerian yakin 16 IPG di seluruh negara yang tidak ditukar kepada Kolej Vokasional, Politeknik atau Pusat Permata mampu menampung keperluan baharu ambilan latihan Program Ijazah Sarjana Muda Pendidikan (PISMP).

“Mulai 2017, trend pengambilan guru pelatih untuk PISMP akan stabil pada unjuran 1,600 orang,” menurut kenyataan itu dan menambah pengambilan diselaraskan dengan jumlah kekosongan kerana persaraan dan permintaan guru baharu bagi mengelak wujudnya lambakan guru.
ipg
Mulai 2017 juga, tiada ambilan guru pelatih di IPG yang ditukar kepada Kolej Vokasional, Politeknik atau Pusat Permata, sebaliknya pelatih sedia ada di IPG berkenaan akan kekal sehingga tamat pengajian.

Penyuraian pensyarah di IPG yang ditukar kepada Kolej Vokasional, Politeknik atau Pusat Permata juga dibuat berfasa mengikut penamatan ambilan pelatih.

Pensyarah terlibat boleh memilih untuk kekal di IPG berkenaan atau berpindah ke institusi pendidikan lain tanpa menjejaskan opsyen dan gred jawatan masing-masing.

“Selaras dengan Transformasi Penstrukturan kementerian, pensyarah-pensyarah ini sesuai ditempatkan di Pejabat Pendidikan Daerah yang sama atau berdekatan,” kata kenyataan itu. – BERNAMA

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s