CIA Beri Anugerah Khas Kepada Arab Saudi Atas Jasa Memerangi Keganasan

Putra Mahkota Pangeran Mohammed bin Nayef bin Abdulaziz al-Saud menerima penghargaan khas dari agensi perinsikan pusat Amerika Syarikat (CIA) atas sumbangan besarnya dalam melawan keganasan, sekali gus mewujudkan keamanan untuk dunia.

cia-arab

Anugerah George Tenet diberikan oleh Pengarah CIA Michael Pompeo, sebaik sahaja Putra Mahkota menemuinya di Riyadh pada Jumaat lalu.

Sumber dari Al Arabiya, pada Isnin (13/02/2017), Pangeran Nayef menghargai penghormatan CIA dan menyatakan usahanya itu berkat bimbingan pemimpin Arab Saudi yang diketuai oleh Raja Salman bin Abdulaziz al-Saud juga usaha dari tentara keamanan kerajaan.

Putera Mahkota juga menekankan perang melawan keganasan merupakan sebahagian dari tanggungjawabanya sebagai warga antarabangsa.

Sementara itu, menyentuh hubungan Arab Saudi dan AS, Pangeran berkata, “hubungan dengan AS sangatlah bersejarah dan akan terus terjalin”.

Dan ditanya soal kemungkinan penyerangan ke Arab Saudi karena berkerjasama dengan AS, ia menyatakan, “Arab Saudi dikelilingi kawasan konflik, dan kami adalah negara yang pertama kali terkena kesan pengganas. Tapi kami telah mempunyai peralatan untuk melawan segala bentuk serangan.”

Selama pertemuan dengan Pompeo, Pangeran Nayef berbincang sejumlah tema antara dua negara, termasuk di antaranya kerja sama ketenteraan dan keamanan terutama dalam memerangi kelompok pengganas. – Sumber Liputan6

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s