Bagaimana Rasuah Boleh Berlaku?

Oleh Abdul Jalil Ali (Sinar Harian)
sprm
BAGI orang yang berkuasa, nampaknya mudah sangat untuk mengumpul duit dan harta, secara haram, menerusi rasuah. Hanya dengan satu nota kecil – mungkin ditulis dengan pensel – mereka boleh menjadi jutawan sekelip mata.

Rasuah semakin parah di tempat kita! Itulah anggapan umum sekarang. Suatu kaji selidik mendapati jumlah rakyat Malaysia yang yakin masalah rasuah di negara ini kian memburuk, meningkat dua kali ganda sejak 2014.

Seperti yang dilaporkan media, kajian Barometer Rasuah Global (Asia Pasifik) oleh Transparency International mendapati 60 peratus rakyat Malaysia bersetuju dengan tanggapan itu, 27 peratus lagi berpendapat tahap rasuah di negara ini kekal, manakala 11 peratus lagi menanggap ia menurun. Baki dua peratus lagi menjawab tidak tahu kepada soalan berkenaan.

Dapatan itu bertentangan dengan keputusan purata peringkat serantau apabila 40 peratus responden percaya tahap rasuah meningkat, 33 peratus percaya ia tidak berubah manakala 22 peratus berpendapat amalan itu berkurangan. Sebanyak lima peratus lagi tidak tahu mengenai keadaan rasuah di rantau ini.

Sebenarnya tanpa kajian berkenaan pun umum merasakan rasuah dalam kalangan penjawat awam tahap tinggi macam sudah menjadi satu sistem di tempat kita. Setiap hari ada sahaja pegawai kanan ditangkap atas tuduhan rasuah.

Melayu, Islam pula, ada kedudukan – KSU, CEO, pengarah, ketua jabatan – dan ada gelaran – Tan Sri, Datuk Seri, Datuk – mereka menggunakan kuasa untuk merompak.

Terkini, anak dan pegawai khas kepada seorang pegawai kerajaan negeri Johor, bersama dua orang pemaju, seorang peguam dan seorang awam ditahan kerana dipercayai terlibat dalam skandal penukaran status rumah-rumah berstatuskan Bumiputera kepada Non-Bumiputera.

Dalam serbuan ke atas mereka, SPRM merampas 21 kereta mewah, lima motosikal berkuasa tinggi, wang tunai kira-kira RM500,000 termasuk mata wang asing, dan dokumen-dokumen yang dipercayai dapat membantu siasatan.

Turut dikesan bagi membantu siasatan ialah 45 akaun bank milik bersama kesemua suspek melibatkan sekurang-kurangnya RM15.5 juta. Mudah sangat mereka berkongsi dan menikmati habuan lumayan itu.

Ketika sebahagian besar rakyat merintih hanya untuk membeli sekilo ikan kembung, sekumpulan orang memiliki lebih RM15 juta dengan memalsukan status rumah. Bayangkan dengan wang sebanyak itu berapa kapal ikan kembung dapat dibeli?

Skandal menukar status rumah tentu sekali merugikan orang Melayu/Bumiputera yang hendak memiliki harta. Mereka diperuntukkan kuota 30 peratus. Walaupun ada kemampuan, mereka tidak dapat memiliki rumah berkenaan kerana telah dijual kepada bukan Bumiputera.

Hanya mementingkan diri sendiri dan konco-konco kaki busuk, hak Melayu/Bumiputera telah dinafikan. Mereka bukan sahaja menjual rumah tetapi menjual bangsa. Tidak tepat untuk mengatakan mereka menjual maruah, sebab sahabat iblis ini memang tidak ada maruah.

Rasuah memang membunuh maruah. Tetapi bagi pengamal rasuah – baik pemberi mahu pun penerima – apa mereka peduli tentang maruah? Apa mereka kisah pada bangsa dan negara? Apa mereka peduli pada agama?

Sepatah kata seorang teman yang pernah terlibat secara langsung dalam memerangi rasuah: “Orang jenis ini tidak ada malu, mereka tidak kisah pun harga diri. Rasuah macam dadah, sekali cuba terus ketagih…”

Katanya, bukan mudah untuk mengatakan ‘no’ kepada rasuah, sebab godaan untuk melakukan kerja kotor ini sentiasa tinggi dan hebat. Mula-mula kata ‘no’, kemudian masih kata ‘no’ tetapi nadanya semakin perlahan. Dan, akhirnya tidak lagi ‘no’ tetapi ‘yes’, dan ‘yes!’, dan ‘yesss!!!’

Ada tiga peringkat pengamal rasuah yang menukar ‘no’ menjadi ‘yes’:

Pertama, perasuah tahap pasif @ alim-alim kucing. Dia tidak meminta rasuah, selalu menolak apabila ditawarkan duit atau benda-benda berharga. Tetapi apabila duit dimasukkan ke dalam poket atau laci, tidak pula dia membantah.

Kedua, perasuah tahap aktif. Dia terang-terang, tanpa rasa malu, meminta sesuatu. Meluluskan tender, projek, pinjaman dengan sebagainya, dengan menetapkan sekian-sekian persen sebagai habuan.

Ketiga, perasuah tahap proaktif. Penyangak jenis ini memilih dan menentukan siapa yang akan dijadikan mangsa. Kalau dia tahu ada projek besar, dia akan mengenal pasti siapa orang yang boleh diminta rasuah.

Dia sendiri akan menghubungi orang berkenaan, memintanya membuat permohonan tender atau projek. Sebagai perasuah ‘yesss!!!’ tahap tegar, belum apa-apa sudah ditetapkan habuan untuk meluluskan permohonan.

Almaklumlah, projek atau tender yang diluluskan nilai berpuluh, malah beratus juta RM, maka tentu sekali habuannya lumayan, bak kata iklan, ‘berjuta-juta lemon!’

Tidak sahaja RM, si penyangak akan meminta apa sahaja, kereta mewah, beg tangan berjenama, jam tangan mewah, pakej pelancongan keluarga – pakej umrah pun ok! – main golf di luar negara, berjamu sakan di hotel bintang lima, hatta seks.

Perasuah tahap proaktif biasanya lupa diri. Mereka tidak sedar menayangkan kekayaan kepada umum. Sebab mereka ingat mereka kebal, berkuasa dan hebat.

Tetapi, seperti yang telah dibuktikan, sepandai-pandai tupai melompat akhirnya jatuh ke tanah juga. Harap-harap banyak lagi bapak tupai akan menjunam ke bumi!

Advertisements

8 thoughts on “Bagaimana Rasuah Boleh Berlaku?

 1. SALAM SPRM DINEGARA MALAYSIA DAN DINEGARA-NEGARA SELAIN NEGARA MALAYSIA BUMI DAN SELAIN BUMI,SAYA FARZANA SERAH DIRI ADU LAPOR”SELAMAT DAKWA IZZAH ADIK SAUDARA PEREMPUAN MUHAMMAD AZLAN BIN ABDUL SANI DAN ARI/ARIEUNGKIR POLIS DIRAJA MALAYSIA ALLAH MUHAMMAD KERANA MEREKA BERZINA,KHALWAT,MAKSIAT,ANIAYA SAYA,SAYA TIDAK AKAN AMPUNKAN MEREKA 2 DARIPADA JUMLAH,SELAMAT DAKWA MEREKA,TERIMA KASIH DAN SAYA MINTA MAAF,AMIN

  Like

 2. KEPADA SPRM SURUHANJAYAPENCEGAHAN RASUAH MALAYSIA DINEGARA MALAYSIA DAN DINEGARA-NEGARA SELAIN NEGARA MALAYSIA BUMI DAN SELAIN BUMI,SAYA BABY IALAH FARZANA SERAH DIRI ADU LAPOR PERNAH PERGI KE IBU PEJABAT POLIS DAERAH AMPANG JAYA UNTUK SERAH DIRI ADU LAPOR AJAK POLIS DIRAJA MALAYSIA ALLAH MUHAMMAD ARI/ARIE BIN BAPANYA SUAMI EMAKNYA NIKAH BERWALI HAKIM MAHKAMAH SYARIAH NEGARA MALAYSIA DAFTAR MOHON PERCUMA DIKALA ADA, DIKALA POLIS DIRAJA MALAYSIA ALLAH MUHAMMAD ARI/ARIE SUDI SAHAJA,SAYA TIDAK AKAN MEMAKSA,SEJAK BEB SATU DARIPADA JUMLAH CURI TAHU PERBUATAN SAYA INI,MEREKA TERUS ANIAYA SAYA DAN POLIS DIRAJA MALAYSIA ALLAH MUHAMMAD ARI/ARIE SUPAYA KAMI DITIDAK DAPAT DINIKAH”TERIMA KASIH DAN SAYA MINTA MAAF,AMIN

  Like

 3. SALAM TABEK/TABIK HORMAT DAN SELAMAT DATANG SELAMAT PULANG SENTIASA SPRM SURUHANJAYAPENCEGAHAN RASUAH MALAYSIA DINEGARA MALAYSIA DAN DINEGARA-NEGARA SELAIN NEGARA MALAYSIA SAMA DENGAN JUMLAH NEGARA BUMI DAN SELAIN BUMI SIARAN LANGSUNG AKTIV BETUL SENTIASA,SAYAFARZANA BIBI BINTI MOHD RASHID AWAM850204-14-5908 KERAJAAN TENTERA BATC20T6149909 KERAJAAN RELA WP10444DEPAN BELAKANG R222 SERAH DIRI ADU LAPOR DISINI HARAP SAMPAI PADA SPRM SURUHANJAYAPENCEGAHAN RASUAH MALAYSIA DIMALAYSIA DAN DINEGARA-NEGARA SELAIN NEGARA MALAYSIA BUMI DAN SELAIN BUMI YANG SUDI BALAS SERAH DIRI ADU LAPOR SAYA INI”SAYA UCAP SELAMAT SURUHANJAYAPENCEGAHAN RASUAH MALAYSIA SPRM DINEGARA MALAYSIA TERIMA SERAH DIRI ADU LAPOR ASLI OLEH NEGARA MALAYSIA YANG SERAH DIRI ADU LAPOR NEGARA MALAYSIA SEDANG BERAPA ORANG BETUL DINEGARA MALAYSIA PERLU SPRM BEBAS DAN NEGARA MALAYSIA SEDANG BERAPA SELAIN ORANG BETUL DINEGARA MALAYSIA PERLU SPRM BEBAS SERTA NEGARA MALAYSIA SEDANG BERAPA ORANG TIDAK BAIK TIDAK SENGAJA DAN ATAU SENGAJA SALAH DINEGARA MALAYSIA PERLU SPRM TANGKAP KURUNG DIGARI KURUNG DILOKAP SEHINGGA MAHKAMAH HAKIM SIDANG JATUH HUKUM TIDAK SENGAJA IALAH DIAMPUNKAN DAN ATAU SENGAJA TIDAK IALAH DIAMPUNKAN SEHINGGA MAHKAMAH HAKIM SIDANG UMUM SUDAH BETUL PERLU SPRM BEBAS DAN NEGARA MALAYSIA SEDANG BERAPA SELAIN ORANG TIDAK BAIK TIDAK SENGAJA DAN ATAU SENGAJA SALAH DINEGARA MALAYSIA PERLU SPRM TANGKAP KURUNG DIGARI KURUNG DILOKAP SEHINGGA MAHKAMAH HAKIM SIDANG JATUH HUKUM TIDAK SENGAJA IALAH DIAMPUNKAN DAN ATAU SENGAJA TIDAK IALAH DIAMPUNKAN SEHINGGA MAHKAMAH HAKIM SIDANG UMUM SUDAH BETUL PERLU SPRM BEBAS,NEGARA-NEGARA SELAIN NEGARA MALAYSIA BUMI DAN SELAIN BUMI JUGA SAMA SEBARISAN NEGARA MALAYSIA SENTIASA KEKAL ABADI”TERIMA KASIH DAN SAYA MINTA MAAF,AMIN

  Like

 4. SALAM SURUHANJAYAPENCEGAHAN RASUAH MALAYSIA SPRM DINEGARA MALAYSIA TAMBAH BAKI SAMA DENGAN JUMLAH NEGARA BUMI DAN SELAIN BUMI,SAYA FARZANA SERAH DIRI ADU LAPOR”SELAMAT BEBAS BETUL TIAP-TIAP DAN TANGKAP TIDAK BAIK TIDAK SENGAJA DAN ATAU SENGAJA SALAH TIAP-TIAP YANG NEGARA MALAYSIA SERAH DIRI ADU LAPOR,NEGARASELAIN NEGARA MALAYSIA TIAP-TIAP N-NEGARA BUMI DAN SELAIN BUMI SENTIASA KEKAL ABADI,”TERIMA KASIH DAN SAYA MINTA MAAF,AMIN

  Like

 5. SALAM TABEK/TABIK HORMAT DAN SELAMAT DATANG SELAMAT PULANG SENTIASA KEKAL ABADI SURUHANJAYAPENCEGAHAN RASUAH MALAYSIA(SPRM)DINEGARA MALAYSIA TAMBAH BAKI SAMA DENGAN JUMLAH NEGARA BUMI DAN SELAIN BUMI -LANGUAGE ENGLISH SATU DARIPADA JUMLAH PIHAK BERKHIDMAT UNTUK NEGARA MALAYSIA TAMBAH BAKI SAMA DENGAN JUMLAH NEGARA BUMI DAN SELAIN BUMI,SAYA KIRIM SERAH DIRI ADU LAPOR KOMEN-COMMENT DISINI,SAYA FARZANA BIBI BINTI MOHD RASHID AWAM850204-14-5908 KERAJAAN TENTERA BATC20T6149909 KERAJAAN RELA WP10444 DEPAN BELAKANG R222 01116204601 SUDAH BANYAK KALI DARI SINI KOMUNIKASI PADA ARI/ARIE BERZINA KHALWAT MAKSIAT,MINUM ARAK,HISAP DADAH BERSAMA PEREMPUAN YAKNI POLIS DIRAJA MALAYSIA ALLAH MUHAMMAD BEBAS BETUL,TANGKAP SELAIN BETUL TIDAK SENGAJA DAN ATAU SENGAJA SALAH JANGAN PAKAI PAKAIAN SERAGAM POLIS DIRAJA MALAYSIA ALLAH MUHAMMAD YAKNI PAKAI PAKAIAN YANG ARI/ARIE PAKAI KETIKA DATANG DAFTAR MOHON JADI POLIS DIRAJA MALAYSIA ALLAH MUHAMMAD,SEBAB ARI/ARIE TIDAK LAYAK JADI POLIS DIRAJA MALAYSIA ALLAH MUHAMMAD,ENGGAN DITANGKAP DENGAN TIAP-TIAP BERBUAT MUSUH PADA NEGARA MALAYSIA TAMBAH BAKI SAMA DENGAN JUMLAH NEGARA BUMI DAN SELAIN BUMI (SAYA BETUL TIDAK BERBUAT MUSUH PADA NEGARA-NEGARA BUMI DAN SELAIN BUMI)ARI/ARIE IALAH SATU DARIPADA JUMLAH YANG BERPAKAIAN SERAGAM POLIS DIRAJA MALAYSIA BERBUAT ZINA KHALWAT,MAKSIAT DAN MINUM ARAK,HISAP DADAH,BERSAMA AJAK YANG TIAP-TIAP POLIS DIRAJA MALAYSIA ALLAH MUHAMMAD DAN LAIN-LAIN,MUNGKINPOLIS DIRAJA MALAYSIA ALLAH MUHAMMAD DI ARI/ARIE IALAH NEGARA MALAYSIA SITA DAN ARI/ARIE NEGARA MALAYSIA TANGKAP,ARI/ARIE IALAH SATU DARIPADA JUMLAH,MOHD RASHID BIN MEERDAD 660517-10-6777 KERAJAAN RELA WL 0122055100BELUM CUKUP UMUR LAYAK NIKAH 16TAHUN AGAKNYA UMUR,MENGAKU SUDAH DINIKAHKAN BERWALI HAKIM DENGAN RASHIDAH BTE ABDULLAH@ELLIS ANAK RENGOK 620121-13-____0175393424AGAMA KRISTIAN TUKAR BERAGAMA ISLAM BERPENJAMIN MEERDAD BIN MEERBAZ KERANA MOHD RASHID BIN MEERDAD IALAH BELUM CUKUP UMUR NIKAH MAHU NIKAH DIPEJABAT KADI NEGARA MALAYSIA,SAYA TIDAK PERCAYA HAD UMUR LAYAK NIKAH IALAH TETAP NEGARA MALAYSIA TIDAK CUKUP IALAH SUDAH DINIKAHKAN,YAKNI DIKIRA SUDAH DINIKAHKAN JUGA DIKALA DIISI MEREKA YAKNI RASHID DAN RASHIDAH DISURAT KAD PENGENALAN SUDAH DINIKAHKAN OLEH KADI PEJABAT KADI NEGARA MALAYSIA,SAYA TIDAK MAHU DIBINTI MOHD RASHID KERANA MEREKA TIDAK NIKAH,DIKALA DIISI SURAT NIKAH KAD PENGENALAN NIKAH BETUL LULUS KETIKA MOHD RASHID BIN MEERDAD TIDAK CUKUP UMUR LAYAK NIKAH,SAYA BINTI RUANG KOSONG SAHAJA,LAGIPUN MEREKA KONGKONG SAYA,MEREKA TIDAK BAGI SAYA KELUAR BUAT SESUKA HATI SAYA BETUL DIBEBAS,TIDAKBAIK TIDAK SEMGAJA DAN ATAU SENGAJA SALAH DITANGKAP,MEREKA TIDAK BAGI SAYA PERGI BALAI POLIS DIRAJA MALAYSIA SERAH DIRI ADU LAPOR PUN,PERGI HOSPITAL YAKNI KELUAR KEMANAPUN SENDIRI BEBAS SESUKA HATI SAYA PERGI BERKHIDMAT UNTUK NEGARA MALAYSIA PUN MEREKA TIDAK BAGI,ANAK SAYA PUN MEREKA TIDAK BAGI TIDUR YAKNI BERSAMA SAYA,MEREKA TUNDING SAYA MENGANDUNGBELUM YAKNI TIDAK NIKAH,MEREKAFITNAH SAYA CEMAR YAKNI MALUKAN MEREKA,MEREKA2 DARIPADA JUMLAH,TERIMA KASIH DAN SAYA MINTA MAAF,SELAMAT BERTINDAK,AMIN

  Like

 6. SALAM TABEK/TABIK HORMAT DAN SELAMAT DATANG SELAMAT PULANG SURUHANJAYA PENCEGAHAN RASUAH MALAYSIA(SPRM)DINEGARA-NEGARA BUMI DAN SELAIN BUMI YANG SATU DARIPADANYA IALAH NEGARA MALAYSIA ISTIHAR UMUM-SHAKE HAND SELUTE RESPECT AND WELCOME GOODBYE SURUHANJAYA PENCEGAHAN RASUAH MALAYSIA(SPRM)AT COUNTRY-COUNTRY EARTH AND A DIFFERENT EARTH ONE FROM TOTAL IS COUNTRY MALAYSIA ATTENTTION,NEGARA MALAYSIA IALAH SURUHANJAYA PENCEGAHAN RASUAH(SPRM),NEGARA INDONESIA(SPRI SURUHANJAYA PENCEGAHAN RASUAH INDONESIA)TAMBAH BAKI SAMA DENGAN JUMLAH NEGARA BUMI DAN SELAIN BUMI,SAYA FARZANA BIBI BINTI MOHD RASHID AWAM850204-14-5908 KERAJAAN TENTERA BATC20T6149909 KERAJAAN RELA WP1044401116204601 SEDANG DIRUMAH LOT241A BERHADAPAN DENGAN RUMAH 242 LORONG RAHMAN RASHIM1 KAMPUNG DATO’MUFTI SHUIB KAMPUNG TENGAH POSKOD68000 DAERAH AMPANG NEGERI SELANGOR DARUL EHSAN NEGARA MALAYSIA SERAH DIRI ADU DISINI PADA SURUHANJAYA PENCEGAHAN RASUAH MALAYSIA(SPRM)DINEGARA MALAYSIA TAMBAH BAKI SAMA DENGAN JUMLAH NEGARA BUMI DAN SELAIN BUMI-LANGUAGE ENGLISH,1)ADA RAMAI RAKYAT NEGARA-NEGARA BUMI DAN SELAIN BUMI YANG SATU DARIPADANYA IALAH NEGARA MALAYSIA DINEGARA-NEGARA BUMI DAN SELAIN BUMI YANG SATU DARIPADANYA IALAH NEGARA MALAYSIA BERBUAT TIDAK BAIK TIDAK SENGAJA DAN ATAU SENGAJA SALAH TAHAP BUNUH RAKYAT-RAKYAT NEGARA-NEGARA BUMI DAN SELAIN BUMI YANG SATU DARIPADANYA IALAH NEGARA MALAYSIA BETUL DIBEBAS DAN RAKYAT-RAKYAT NEGARA-NEGARA BUMI DAN SELAIN BUMI YANG SATU DARIPADANYA IALAH NEGARA MALAYSIA TIDAK BAIK TIDAK SENGAJA DAN ATAU SENGAJA SALAH DITANGKAP DIKURUNG DIGARI SEHINGGA DIKURUNG DILOKAP SEHINGGA NEGARA MALAYSIA MAHKAMAH HAKIM SIDANG JATUH HUKUM TIDAK SENGAJA IALAH DIAMPUNKAN DAN ATAU SENGAJA TIDAK IALAH DIAMPUNKAN SEHINGGA NEGARA MALAYSIA MAHKAMAH HAKIM SIDANG UMUM SUDAH INI BETUL DIBEBAS MULA HARI1,BEBERAPA ORANG DARIPADA JUMLAH YANG BERBUAT TIDAK BAIK TIDAK SENGAJA DAN ATAU SENGAJA SALAH TAHAP BUNUH JENIS CURI BUAT BELAJAR,BUAT KERJA,CURI BUAT SELAIN CURI BUAT BELAJAR DAN CURI BUAT KERJA DIPAKAIAN SERAGAM BEBAS NEGARA MALAYSIA TAMBAH BAKI SAMA DENGAN JUMLAH NEGARA BUMI DAN SELAIN BUMI SERTA CURI BUAT DIPAKAIAN SERAGAM DITANGKAP NEGARA MALAYSIA TAMBAH BAKI SAMA DENGAN JUMLAH NEGARA BUMI DAN SELAIN BUMI IALAH BERNAMA BEB(BINTI)PERNAH PEREMPUAN DENGAN ARI/ARIE POLIS DIRAJA MALAYSIA ALLAH MUHAMMAD IBU PEJABAT POLIS DAERAH AMPANG JAYA POLIS CPJ PERNAH BERALAMAT DIRUMAH FLET TAMAN CAHAYA AMPANG TINGKAT 3 AGAKNYA BERPENGANGKUTAN JENIS. KERETA HONDA WARNABIRU,BERMOTOR EX5,PERNAH0132620339,IALAH SATU DARIPADA JUMLAH SEKUMPULAN4ORANG POLIS CPJ IBU PEJABAT POLIS DAERAH AMPANG JAYA SATU MAMU ARI,SATU ADI HO,SATU PETER PEN,SATU DESTEN,,BEB SATU,MULIANA(PERNAH PEREMPUAN MENGANDUNG BERSALIN ANAK 2ORANG BIN DAN BINTI SUHAIDI MUNGKIN BIN KAMSIAH POLIS DIRAJA MALAYSIA ALLAH MUHAMMAD (MUHAMMAD AZLAN BIN ABDUL SANI PERNAH0123869538/0172500552)PANGGIL NAMANYA POLIS ADI HO,JUGA POLIS MAMU ARI,POLIS DESTEN,POLIS PETERPEN YANG SANGAT DIPUJI GARANG,SAYA TAHU PERTAMA KALI POLIS CPJ 4ORANG INI IALAH DARI MUHAMMAD AZLAN BIN ABDUL SANI,BEGOM ANAK BUBUR NAN GOMBAK KERJA DIKEDAI BATU BERLIAN/PERMATA/DIAMOND,EMAS PUTIH,MARZINA BIBI BINTI AZIZ KHAN KERJA MUNGKIN DISTAR HILL ATAU PAVILION ATAU PARKSON KLCC JENAMA BY TERRY,AZIZ KHAN BIN MEERDAD,MUNIR/MUNER ADIK LELAKI YANG AMAT BERHORMAT DATO’NAZER/NAZIR,ANUAR ANAK BUBUR NAN GOMBAK,BEBERAPAANAK BUBUR NAN GOMBAK,MUHAMMAD ZAHID BIN MOHD RASHID,ERIN BINTI YANG AMAT BERHORMAT DATO’ PERNAH PEREMPUAN DENGAN ARI/ARIE POLIS DIRAJA MALAYSIA ALLAH MUHAMMAD LELAKI,HAK SEPUPU MUHAMMAD AZLAN BIN ABDUL SANI YANG TINGGAL DIKAMPUNG MELAYU AMPANG RUMAH BERPOKOK CEMPEDAK/NANGKA MUNGKIN KERJA DI KEDAOCASINO JACKPOT WWW CAFE CYBER DIBANDAR BARU AMPANG TAMBAH BAKI SAMA DENGAN JUMLAH IALAH SUBAHAT CURI TUKAR SERAH DIRI ADU DIPOLIS DIRAJA MALAYSIA DAN POLICE STATION DINEGARAMALAYSIA TAMBAH BAKI SAMA DENGAN JUMLAH NEGARA BUMI DAN SELAIN BUMI,SELAMAT BERTINDAK YANG SEPATUTNYA,MEREKA INI MENDIBUAT NAK RASUAH SEMUA BETUL DAN SEMUA TIDAK BAIK TIDAK SENGAJA DAN ATAU SENGAJA SALAH BAHASA MELAYU-LANGUAGE ENGLISH GUNA BAHAN-BAHAN BUAT PAKAIAN SERAGAM DEMONTRASI-DEMOKRASI NEGARA MALAYSIA TAMBAH BAKI SAMA DENGAN JUMLAH NEGARA BUMI DAN SELAIN BUMI,BEB TAMBAH BAKI SAMA DENGAN JUMLAH IALAH BERBUAT TIDAK BAIK TIDAK SENGAJA DAN ATAU SENGAJA SALAH TAHAP BUNUH JENIS MENDIANIAYA MENDICEDERA TIAP-TIAP BETUL SEHINGGA TAHAP POLIS DIRAJA MALAYSIA ALLAH MUHAMMAD DAN TIAP-TIAP SEMUA TIDAK BAIK TIDAK SENGAJA DAN ATAU SENGAJA SALAH DINEGARA MALAYSIA TAMBAHBAKI SAMA DENGAN JUMLAH NEGARA BUMI DAN SELAIN BUMI TAHAP MENDIFITNAH TIAP-TIAP BETUL SENDIRI IALAH YANG ANIAYA DIRI SENDIRI SERTA BUNUH JUGA DAN TIAP-TIAP TIDAK BAIK TIDAK SENGAJA DAN ATAU SENGAJA SALAH JUGA DIFITNAH IALAH YANG ANIAYA DIRI SENDIRI DAN BUNUH JUGA,SUDAH LEBIH DARIPADA SATU TAHUN SAYA SUDAH SERAH DIRI ADU LAPOR TENTANG MEREKA MERBAHAYA INI,TETAPI MEREKA PUKAU PIHAK POLIS DIRAJA MALAYSIA TANGKAP SAYA BETUL YANG DIANIAYA DIBENTUK BUAT YANG NEGARA MALAYSIA LARANG BUAT LALU BEBAS MEREKA YANG MERBAHAYA MEREKA SOROK,TERIMA KASIH DAN SAYA MINTA MAAF,AMIN

  Like

 7. HARI INI TARIKH23HARIBULAN2017 NEGARA MALAYSIA YA ATAU TIDAK ARI/ARIE BIN BAPANYA SUAMI EMAKNYA SUDAH LAMA JADI POLIS DIRAJA MALAYSIA TETAPI BERZINA,KHALWAT,MAKSIAT,MINUM ARAK JENIS LIKE 7JENIS MUNGKIN DIKTV KARAOKE JALAN IMBI KUALA LUMPUR NEGARA MALAYSIA,HISAP DADAH BAGAI SUDAH RUTIN DENGAN PEREMPUAN MUNGKIN KERJA DIKTV KARAOKE KELUARGA JALAN IMBI KUALA LUMPUR NEGARA MALAYSIA,JADITIDAK LAYAK ARI/ARIE JADI POLIS DIRAJA MALAYSIA ALLAH MUHAMMAD,ARI/ARIE IALAH POLIS DIRAJA MALATSIA ALLAH MUHAMMAD IBU PEJABAT POLIS DAERAH AMPANG JAYA POSKOD68000 DAERAH AMPANG NEGERI SELANGOR DARUL EHSAN NEGARA MALAYSIA,SAYA PERNAH BERPASANGANDENGAN ARI/ARIE POLIS DIRAJA MALAYSIA ALLAH MUHAMMAD POLIS CPJ PADA TAHUN2008/2009/2010 BERBOGEL TETAPI SAYA SERAH DIRI ADU DIRI KERANA SAYA DIANIAYA(TIDAK AKAN PERNAH SUBAHAT)SAYA BETUL YANG DIANIAYA DIBENTUK BUAT YANG DILARANG OLEH NEGARA MALAYSIA SEJAK SAYA MASIH KECIL HINGGA SEKARANG MASIH,SAYA DAFTAR MOHON DIBANTU SENTIASA,SELAMAT BERTINDAK SPRM(SURUHANJAYA PENCEGAHAN RASUAH MALAYSIA)SAYA TIDAK AKAN IALAH PENDIFITNAH-FITNAH DAN ATAU PENDIANIAYA-ANIAYA,SAYA MINTA MAAF,TERIMA KASIH,AMIN

  Like

 8. SELAMAT TIAP-TIAP BEBAS TIAP-TIAP BETUL DAN SELAMAT TIAP-TIAP TANGKAP TIAP-TIAP TIDAK SENGAJA DAN ATAU SENGAJA SALAH,KURUNG DIGARI,KURUNG DILOKAP SEHINGGA NEGARA MALAYSIA MAHKAMAH HAKIM SIDANG JATUH HUKUM TIDAK SENGAJA IALAH DIAMPUNKAN DAN ATAU SENGAJA TIDAK IALAH DIAMPUNKAN SEHINGGA NEGARA MALAYSIA MAHKAMAH HAKIM SIDANG UMUM SUDAH JADI TIAP-TIAP BETUL TIAP-TIAP DIBEBAS,BAHASA MELAYU-LANGUAGE ENGLISH,SEKALI INI JELAS UNTUK SEBELUM INI KETIKA INI SESUDAH INI,SELAMAT HARI MERDEKA,NEGARA MALAYSIA TAMBAH BAKI SAMA DENGAN JUMLAH NEGARA-NEGARA BUMI DAN SELAIN BUMI-HAPPY NATIONAL DAY COUNTRY MALAYSIA PLUS BALANCE BECOME TOTAL COUNTRY-COUNTRY EARTH AND A DIFFERENT EARTH,TERIMA KASIH SPRM-THANK YOU DAN SAYA MINTA MAAF SERAH DIRI ADU LAPOR PADA SPRM-I AM SO SORRY,AMIN

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s