Kuota Haji Malaysia Tahun Ini Ditambah Kepada 30,200

KUOTA haji rakyat Malaysia tahun ini ditambah kepada 30,200 berbanding 27,900 orang, kata Pengerusi Lembaga Tabung Haji (TH), Datuk Seri Abdul Azeez Abdul Rahim.

Katanya, tambahan tersebut berikutan perbincangan semasa lawatan Raja Arab Saudi, Raja Salman Abdulaziz Al Saud ke Malaysia baru-baru ini.

“Suka untuk saya nyatakan hasil lawatan tersebut…Alhamdulilah, Tabung Haji telah mendapat 30,200 kuota haji tahun ini berbanding 22,230 selama tiga tahun sebelum ini,” katanya ketika membahaskan usul menjunjung kasih titah Yang Dipertuan Agong pada persidangan Dewan Rakyat, hari ini.

Januari lalu, kuota haji Malaysia telah dikembalikan kepada 27,900 berbanding 22,230 sejak 2013.

Abdul Azeez berkata selain manfaat tersebut, lawatan Raja Arab Saudi itu juga membawa pelbagai kebaikan selain pelaburan dalam negara.

Beliau berkata lawatan itu juga membuktikan kredibiliti kepimpinan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak yang mendapat perhatian Arab Saudi di mana Malaysia dipilih sebagai negara pertama untuk dilawati dalam rangka kerja baginda ke Asia.

“Walaupun terdapat tohmahan dan fitnah sebelum ini, isu sumbangan dan sebagainya, tetapi kehadiran Raja Salman ketika itu yang difahamkan dengan 600 ahli rombongan, jelas membuktikan sebaliknya,” katanya.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s