Isu 3 Exco PAS: Rafizi Ramli Terus Beri Tekanan Kepada Azmin Ali

NAIB Presiden PKR, Rafizi Ramli seperti tidak gembira dengan keadaan tiga exco PAS masih dalam kerajaan Selangor.

Apakah dia suka perkara ini yang menunjukkan kelemahan kepemimpinan Menteri Besar, Datuk Seri Azmin Ali yang dikira musuh politiknya atau kerana menunjukkan PAS tiada pendirian tegas mengenai tahaluf siyasi yang telah diputuskan di antara PAS-PKR.

Inilah barangkali menjadi sebab kenyataannya seperti dilaporklan dalam Malaysiakini menunjukkan Rafizi seperti tidak berpuas hati dengan keadaan yang berlaku.

“Apa exco PAS lakukan dengan kekal dalam kerajaan Selangor hanya membuktikan (mereka lebih bimbang) mengenai kedudukan dan ganjaran, dan bukannya perjuangan dan prinsip mereka,” katanya.

“Saya sebenarnya fikir ia adalah baik untuk ke Putrajaya jika exco PAS kekal di Selangor. Sebabnya adalah golongan atas pagar dan pengundi Melayu mengambil masa untuk mengukur dan menilai parti-parti politik,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditanya sama ada Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali perlu memecat ketiga-tiga exco PAS kerana parti Islam itu telah membuat keputusan untuk memutuskan hubungan dengan PKR.

Rafizi percaya PAS tidak akan menerima kesan daripada keputusan itu dalam jangka pendek, tetapi kredibiliti mereka akan terhakis perlahan-lahan selagi mereka sebahagian daripada kerajaan Selangor.

“Setiap hari tiga exco itu kekal dalam kerajaan bermakna PAS kehilangan lebih banyak undi daripada pengundi atas pagar dan pengundi Melayu,” katanya.

Fraksi Rafizi lebih kepada kumpulan Presiden PKR, Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail bersama-sama dengan Nurul Izzah, manakala Azmin membawa fraksi yang berlawanan dengan pucuk pimpinan PKR, malah langkah Kajang juga bermula dengan usaha untuk menobatkan Wan Azizah sebagai Menteri Besar yang kemudiannya di rampas oleh Azmin.

Itulah kebijaksanaan Azmin berpolitik.

Sementara itu, Malaysiakini turut melaporkan Bekas Naib Presiden PAS yang amsih kekal bersama PAS hingga hari ini mengkritik keras kepemimpinan PAS yang tidak mengundurkan tiga exconya.

Mahfuz berkata, PAS sendiri melalui muktamar dan Majlis Syura Ulama memilih untuk memutuskan kerjasama politik dengan PKR dan DAP atas alasan mereka telah mengkhianati PAS dan menentang agenda perjuangan yang dibawa PAS.

“Ini bermakna PAS tidak lagi mempunyai sebarang kaitan dengan kedua-dua parti tersebut dan ini turut meliputi mana-mana kerajaan yang terdiri dari kedua-dua parti tersebut.

“Dari segi moral politiknya PAS wajib untuk memisahkan diri dari terlibat atau bersekongkol di dalam apa jua kapasiti dengan PKR dan DAP yang didakwa oleh PAS telah mengkhianati PAS.

“Dalam situasi yang berlaku di Selangor sekarang, exco-exco PAS sepatutnya meletak jawatan serta-merta sebaik sahaja Majlis Syura Ulama mengesahkan keputusan Muktamar yang telah memutuskan kerjasama politik dengan PKR tanpa perlu diminta atau dipaksa oleh sesiapa,” katanya.

Beliau mengulas kenyataan Tuan Ibrahim, pada Sabtu yang dilaporkan berkata PAS mungkin terpaksa menerima keputusan Menteri Besar Selangor Datuk Seri Azmin Ali yang meminta exco parti itu untuk meletakkan jawatan.

Berikut kenyatan penuhnya itu:

Saya berasa terpanggil untuk mengulas kenyataan Timbalan Presiden PAS, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man seperti mana yang disiarkan di dalam beberapa portal berita utama di mana beliau mengatakan bahawa anggota-anggota exco PAS kerajaan negeri Selangor akan hanya meletak jawatan sekiranya ianya mendapat perkenan dari Tuanku Sultan Selangor.

Pertamanya, Tuan Ibrahim seharusnya memahami bahawa PAS sendiri melalui muktamar dan Majlis Syura Ulama telah memilih untuk memutuskan tahaluf siyasi atau kerjasama politik dengan PKR dan DAP atas alasan mereka telah mengkhianati PAS dan menentang agenda perjuangan yang dibawa PAS.

Ini bermakna PAS tidak lagi mempunyai sebarang kaitan dengan kedua-dua parti tersebut dan ini turut meliputi mana-mana kerajaan yang terdiri dari kedua-dua parti tersebut.

Dari segi moral politiknya PAS wajib untuk memisahkan diri dari terlibat atau bersekongkol di dalam apa jua kapasiti dengan PKR dan DAP yang didakwa oleh PAS telah mengkhianati PAS.

Dalam situasi yang berlaku di Selangor sekarang, exco-exco PAS sepatutnya meletak jawatan serta merta sebaik sahaja Majlis Syura Ulama mengesahkan keputusan Muktamar yang telah memutuskan kerjasama politik (tahaluf siyasi) dengan PKR tanpa perlu diminta atau dipaksa oleh sesiapa.

Perletakan jawatan ini adalah untuk menunjukkan isyarat bahawa pendirian PAS Pusat dan Selangor selari dengan keputusan Muktamar dan Majlis Syura Ulama di mana PAS tidak lagi dapat bersama PKR di atas alasan-alasan pemutusan tahaluf siyasi sebagaimana yang dinyatakan oleh Setiausaha Majlis Syura Ulamak PAS.

Sungguh menghairankan apabila Timbalan Presiden PAS sendiri kelihatan masih ragu-ragu di dalam mendukung keputusan Muktamar dan Majlis Syura Ulama apabila cuba untuk menyandarkan kedudukan exco PAS di Selangor kepada proses pelantikan exco-exco tersebut yang dibuat oleh Tuanku Sultan Selangor.

Amatlah tidak wajar Tuan Ibrahim dan PAS untuk mengheret institusi raja dan mencari perlindungan politik istana semata-mata untuk mempertahankan ghanimah kedudukan exco PAS di Selangor.

Tuan Ibrahim selaku seorang tokoh politik kanan sepatutnya arif bahawa di dalam konteks sistem Raja Berperlembagaan, pelantikan exco kerajaan egeri walaupun dibuat oleh Yang di-Pertuan Agong atau Raja, tetapi ia adalah atas nasihat dan cadangan nama yang diangkat oleh Perdana Menteri atau Menteri Besar.

Justeru, Raja-raja di dalam membuat pelantikan tersebut adalah tertakluk kepada nasihat badan Eksekutif dalam rangka melaksanakan tugas perlembagaan (constitutional duty) mereka seperti mana yang dinyatakan Artikel 40 Perlembagaan Persekutuan atau di dalam konteks negeri Selangor, merujuk kepada Artikel 53 dan 55 Undang-Undang Tubuh Kerajaan Negeri Selangor.

Sedangkan pertimbangan dan pilihan untuk melantik mana-mana orang yang layak untuk menjadi menteri atau anggota exco, adalah merupakan hak dan tanggungjawab Perdana Menteri atau Menteri Besar selaku ketua kepada kerajaan dan badan Eksekutif.

Bagi saya, Tuan Ibrahim tidak perlu mengulangi ‘skrip’ yang pernah dimainkan oleh mantan-mantan exco kerajaan Kelantan dari Parti Melayu Semangat 46 yang enggan meletakkan jawatan exco pada tahun 1996.

Walaupun pada ketika itu Semangat 46 telah memutuskan hubungan dengan PAS dan kemudiannya dibubarkan bagi membolehkan ahli-ahli parti tersebut menyertai Umno atas alasan pelantikan mereka dibuat oleh Sultan Kelantan, selain dari dalih kononnya untuk meneruskan mandat yang diperolehi bersama Angkatan Perpaduan Ummah di dalam Pilihanraya Umum 1995.

Tuan Ibrahim dan PAS seharusnya sedar dan berasa malu kepada Umno yang dipimpin oleh Tun Dr Mahathir ketika itu yang secara tegas dan bermaruah mengarahkan kesemua exco-exco tersebut yang diketuai oleh Datuk Rozali Isohak selaku Timbalan Menteri Besar II untuk segera meletakkan jawatan atas dasar Umno tidak mempunyai sebarang hubungan politik dengan PAS.

Situasi politik di Selangor tiada pilihan bagi PAS selain menarik diri dari kerajaaan Selangor.

Kecuali tiga exco dari PAS berjiwa rakyat dan berjiwa Selangor,mereka mempunyai pilihan untuk menyertai mana mana Parti komponen Pakatan Harapan (HARAPAN) bagi memperkukuhkan kerajaan Selangor serta menggerakan gelombang PRU-14 untuk mengalahkan Umno /BN dan membina semula Malaysia tercinta.

Tidak sewajarnya PAS meletakan beban untuk mengosongkan kerusi exco kerajaan negeri kepada Datuk Seri Azmin Ali. Bukannya Azmin dan PKR yang memutuskan hubungan tetapi sebaliknya PAS yang memutuskan hubungan kerjasama politik dengan PKR.

Oleh itu, tidak ada keperluan untuk Azmin nak minta exco PAS meletakan jawatan. Janganlah situasi di Selangor ini menjadikan rakyat melihat PAS tidak lebih dari ‘kartun politik’ yang tidak ketentuan hala.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s