Mahkamah Syariah di Acheh Sebat 2 Gay 85 Kali

JAKARTA: Sebuah mahkamah syariah tempatan di Banda Aceh menjatuhi hukuman sebat 85 kali ke atas dua lelaki gay kerana mengadakan seks sama jantina, menurut laporan media Indonesia.

Ini diputuskan secara muktamad walaupun terdapat rayuan belas ihsan daripada pelbagai kumpulan hak asasi manusia antarabangsa dan organisasi yang diketahui cenderung memperjuangkan kelompok terkutuk LGBT.

Hukuman yang akan dilakukan di khalayak ramai itu diputuskan oleh panel hakim syariah dan merupakan kali pertama undang-undang terhadap golongan homoseksual sejak diperkenalkan di wilayah autonomi itu pada 2014.

Bahkan bilangan hukuman tersebut lebih berat sedikit berbanding hanya disebat sebanyak 80 kali yang diminta oleh pihak pendakwa raya tempatan ketika perbicaraan berlangsung, lapor agensi berita antarabangsa Reuters.

Kedua-dua lelaki Muslim itu memilih untuk mewakili diri mereka sendiri di sebuah mahkamah syariah malah pasangan tersebut berkata, mereka tidak akan membuat sebarang rayuan terhadap keputusan hakim berkenaan.

Aceh adalah satu-satunya wilayah di Indonesia yang menganggap hubungan sama jantina sebagai satu jenayah dan menggunakan undang-undang syariah sebagai kanun jenayah tambahan kepada perundangan sedia ada.

Menurut ajaran Islam, persetubuhan dengan jantina sama amat dikutuk Allah SWT sehingga pernah menyaksikan kaum Sodom yang ingkar dakwah Nabi Luth diazab apabila dibalikkan petempatan itu dan menjadi Laut Mati.

Human Rights Watch menggesa Indonesia supaya membebaskan dua lelaki itu yang ditahan pada bulan Mac selepas kes itu dilaporkan kepada polis agama atas dakwaan mengadakan seks sama jantina. – Agensi/Mynewshub.cc/HAA

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s