Penjara Kosong di Belanda, Tiada Orang Jahat

Pada tahun 2013, 19 penjara di Belanda ditutup kerana negara itu tidak mempunyai penjenayah yang cukup untuk mengisi mereka.

Kini, lima lagi penjara di Belanda dijadualkan ditutup pintu pada akhir musim panas ini, menurut dokumen dalaman yang diperolehi oleh The Telegraaf.

Implikasi kepada penutupan ini akan menyebabkan kehilangan hampir 2,000 pekerjaan khususnya warden penjara  dan hanya 700 pekerja yang akan beralih ke pekerjaan diketahui lain dalam penguatkuasaan undang-undang Belanda.

Trend penutupan penjara berikutan penurunan yang stabil dalam jenayah sejak 2004.

Menariknya, Belanda terpaksa mengimport kira-kira 240 banduan dari Norway September lalu bagi memungkinkan  pengurusan penjara boleh diurus secara optimum.

Menurut laporan The Telegraaf, Menteri Keadilan Ard van der Steur mengumumkan kepada Parlimen bahawa kos penyelenggaraan penjara jarang berisi terlalu tinggi untuk negara kecil.

Beberapa faktor yang mendasari keupayaan Belanda untuk memastikan kadar jenayah yang begitu rendah, iaitu undang-undang yang santai dadah, memberi tumpuan kepada pemulihan dan sistem pemantauan elektronik pergelangan kaki yang membolehkan orang ramai untuk memasuki semula tenaga kerja.

Satu kajian yang diterbitkan pada tahun 2008 mendapati sistem pemantauan menggunakan elektronik di pergelangan kaki mengurangkan kadar berulangnya pelaku jenayah sehingga separuh berbanding dengan pemenjaraan tradisional. Daripada membuang jauh dalam sel penjara, makan sehingga dolar persekutuan, penjenayah disabitkan diberi peluang untuk menyumbang kepada masyarakat.

Langkah-langkah ini semua menambah sehingga kadar pemenjaraan yang rendah: Walaupun Belanda mempunyai penduduk seramai 17 juta, hanya 11,600 orang dalam penjara. Kadar ini 69 orang dalam penjara bagi setiap 100,000 orang.

Amerika Syarikat, sementara itu, mempunyai kadar 716 setiap 100,000 – yang tertinggi di dunia. Ia ditanda sebahagian besarnya oleh kekurangan perhatian kepada perkhidmatan sosial dan program pemulihan apabila banduan menghabiskan tempoh mereka.

Mereka juga tidak mempunyai sistem jaringan yang membolehkan bekas banduan kembali dalam masyarakat, menyebabkan mereka kembali menjadi penjenayah.

 

Sumber: Independence

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s