Pendapatan Shafiq Rahim RM250k Sebulan, dan Senarai Anggaran Gaji 10 Pemain Bola Malaysia


RAMAI bertanya-tanya berbaloikan membayar gaji teramat tinggi kepada pemain bola?

Ramai menjawab, ya.

Mereka wajar mendapat pendapatan itu kerana mereka mewakili negeri atau negara agar mendapat pemain terbaik.

Bintang yang perlu diperkenalkan lagi, Shafiq Rahim mesalnya mengikut laporan footballkelantan.blogspot.my mnganggarkan pendapatan beliau RM250,000 sebulan, setaraf dengan pemain import.

Laporan itu menyebut shafiq pernah mengumumkan persaraan pada Julai 2016 sekaligus memberi kesan kepada pasukan kebangsaan ketika itu tengah tenat dan tersingkir saingan kejohanan AFF Suzuki 2016, Tidak lama kemudian, beliau kembali dari persaraan menyarung jersi kebangsaan.

Kejayaan paling di ingati adalah apabila Safiq membantu Johor Darul Takzim memenangi Piala AFC 2015 dan Safiq dinobatkan sebagai pemain paling berharga (MVP) dalam kejohanan Piala AFC 2015.

Gambar diatas merupakan Kereta Mewah Jenama Mustang kepunyaan Safiq Rahim

Pengiktirafan paling tinggi yang pernah di peroleh pemain bolasepak Malaysia. Gaji Safiq pada 2015 adalah sebanyak RM70 000 tetapi dengan kejayaan yang di raih pada tahun 2015 dan 2016, Dikhabarkan beliau dinaikkan gaji sangat lumayan

Dikhabarkan gaji Safiq Rahim dinaikkan iaitu sebanyak RM250K (sekarang) dari 70K (2015), tak salah beliau dapat gaji sebanyak itu kerana permainannya sudah setaraf pemain import yang lain.

Sumber: footballkelantan.blogspot.my

Dalam laporan  www.ammboi.com pula menyenaraikan 10 pemain dengan pendapatan pada tahun 2016.  Mungkin angka sekarang ketika harga ayam di pasar pun berharga RM9 seekor kini, angka itu lebih tinggi.

1. Safe Sali RM120,000 Pemain JDT

senarai-gaji-pemain-bola-sepak-malaysia-2015.jpeg

Safe Sali atau nama sebenarnya Mohd Safee Mohd Sali merupakan pemain bola sepak tempatan yang pertama bermain di Liga Super Indonesia iaitu di kelab Pelita Jaya selepas membantu Malaysia untuk menjuarai Piala AFF Suzuki pada tahun 2010 dengan menewaskan Indonesia. Safee telah menyertai pasukan itu dengan yuran perpindahan sebanyak USD30,000 (RM106 ribu) dan menerima gaji sebanyak USD 10,000 atau RM35,470. Namun pada tahun 2012, penyerang berusia 31 tahun ini telah berhijrah ke pasukan Harimau Selatan, Johor Darul Takzim (JDT) yang dikatakan menerima gaji sebanyak RM120,000 sebulan.

2. Khairul Fahmi Che Mat (Apek) – RM100,000 – Kelantan

gaji-tertinggi-pemain-bola-sepak-malaysia-2015.jpeg

Khairul Fahmi Che Mat atau dikenali dengan panggilan Apek dikatakan panjaga gol yang dibayar gaji termahal dalam Liga Malaysia. Apek bukan sahaja menerima gaji yang lumayan bersama Kelantan malah beliau turut menerima pelbagai pendapatan lain lagi di luar padang. Beberapa musim lepas, Apek dikhabarkan turut menerima tawaran lumayan dari sebuah pasukan dan akan meletakkannya sebagai pemain termahal namun Apek memilih untuk kekal bersama Kelantan.

3. Amri Yahyah – RM85,000 – Johor Darul Takzim

senarai-10-gaji-tertinggi-pemain-bolasepak-malaysia-2015-2016.jpeg

Amri Yahya memulakan karier bola sepaknya di Selangor FA selama 12 tahun dan sepanjang kariernya bersama Selangor, Amri telah tampil sebanyak 200 kali dan menjaringkan sebanyak 71 gol. Ini menjadikan Amri salah seorang pemain tengah/penyerang digeruni pihak lawan. Amri, 34, kemudian telah ditawarkan kontrak lumayan oleh Johor Darul Takzim (JDT) bernilai RM1 juta selama setahun iaitu sekitar RM85,000 sebulan.

4. Norshahrul Idlan Talaha – RM80,000 – ATM (Kini bersama Terengganu)

senarai-10-gaji-tertinggi-pemain-bolasepak-malaysia-2015.jpeg

Pemain kelahiran Besut ini merupakan seorang penyerang yang cukup berbisa ketika bermain bersama pasukan Kelantan dan juga pasukan Malaysia sehingga pasukan kebangsaan berjaya menjadi juara Piala AFF Suzuki pada tahun 2010. Pada tahun 2013 pemain berusia 28 tahun itu telah berhijrah ke pasukan Harimau Selatan (JDT) selepas menerima tawaran lumayan iaitu menerima gaji sekitar RM80,000 sebulan. Bagaimanapun, Norshahrul gagal memberi impak besar terhadap pasukannya apabila hanya mampu menjaringkan 10 gol dalam 35 penampilannya bersama JDT. Norshahrul kemudiannya berhijrah ke pasukan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dan kini beliau nampaknya telah menyarung jersi negeri kelahirannya, Terengganu.

5. Indra Putra Mahyuddin – RM75,000 – Felda United

gaji-pemain-bolasepak-malaysia-2015.jpeg

Pemain berusia 33 tahun ini merupakan seorang pemain bola sepak Malaysia yang dilihat sebagai pemain serba boleh. Dia yang bermain sebagai penyerang dan di bahagaian sayap pernah bermain untuk banyak negeri dan kelab antaranya Perak FA, Pahang FA, Selangor FA, Kelantan FA, T-Team dan kini bermain untuk Felda United FC yang mana dia dikatakan menerima gaji sebanyak RM75,000 sebulan.

6. Baddrol Bakhtiar – RM65,000 – Kedah

gaji-tertinggi-pemain-bolasepak-malaysia-2015.jpeg

Bermula dengan mewakili Kedah pada kejohanan Piala Presiden, Baddrol Bakhtiar kemudian telah diserapkan kepada pasukan ‘senior’ Kedah dan kebangsaan sebagai pengatur serangan (playmaker) dan sering juga dilihat bermain di bahagian sayap kanan. Walaupun tidak bermain di posisi penyerang bersama Kedah, namun 76 gol yang dijaringkan daripada 160 penampilannya cukup menggambarkan kehebatan pemain berusia 27 tahun ini yang dikatakan menerima gaji sekitar RM65,000 sebulan.

7. Safiq Rahim – RM50,000 – Johor Darul Takzim

Tidak dinafikan bahawa Safiq Rahim merupakan antara pemain tengah terbaik dalam Liga Malaysia (pemain tempatan). Sebelum ini Safiq beraksi dengan cukup cemerlang bersama Selangor dan pasukan kebangsaan. Menerima tawaran yang cukup lumayan dari JDT sudah tentu sukar untuk dilepaskan.

8. Badhri Radzi (Piya) – RM50,000 – Kelantan

senarai-gaji-tertinggi-pemain-bolasepak-malaysia-2015-1.jpeg

Nama Piya tidak asing lagi dikalangan peminat pasukan Kelantan dan juga dalam Liga Malaysia. Mempunyai skil sepakan sudut dan percuma yang menarik, Piya adalah lawan kepada Safiq Rahim. Piya juga pernah menerima tawaran lumayan dari beberapa pasukan. Namun mungkin kerana kesetiaan kepada pasukan negeri Piya memilih untuk kekal. Lagipun gaji yang Piya terima di Kelantan juga adalah antara yang tertinggi. Begitupun prestasi Piya nampaknya sedikit merudum dan mungkin memerlukan masa untuk beliau kembali ke prestasi terbaiknya.

9. Aidil Zafuan – RM50,000 – Johor Darul Takzim

gaji-pemain-malaysia-2015.jpeg

Beliau antara tonggak pertahanan terbaik yang ada di Malaysia. Pemain yang cukup kental dan sukar untuk dilepasi, Aidil bersama kembarnya Zaquan menerima tawaran lumayan untuk berhijrah ke Johor Darul Takzim dari pasukan Negeri Sembilan. Mungkin menerima saingan yang cukup sengit daripada beberapa muka baru selain mengalami kecederaan, Aidil nampaknya kurang beraksi dan gagal mendapatkan aksi dalam kesebelasan utama. Berkenaan gaji Aidil, ia didedahkan oleh bekas isterinya, Rita Rudaini dalam usaha menuntut nafkah untuk dua anak mereka.

10. Norfarhan – RM40,000 – Kelantan

Cukup lincah dan mempunyai penyudah yang baik. Norfarhan memilih untuk kembali bersama pasukan Kelantan pada musim 2015. Sebelum itu, beliau telah berhijrah pulang ke pasukan asalnya Terengganu. Norfarhan dikatakan menerima sekitar RM40,000 sebulan di Kelantan. Bagaimanapun beliau perlu buktikan kemampuan sebenarnya kerana ketika ini beliau masih belum mendapat tempat dalam kesebelasan utama pasukan juga.

(Sila ambil perhatian jumlah pendapatan yang dipaparkan adalah anggaran kasar bulanan gaji pemain berkenaan, dan berkemungkinan termasuk tajaan dan pengiklanan dan bukan jumlah sebenar)

5 thoughts on “Pendapatan Shafiq Rahim RM250k Sebulan, dan Senarai Anggaran Gaji 10 Pemain Bola Malaysia

  1. Pingback: Skil Bola Terbaik | Coachusaoutlet

  2. Pingback: Makan Tengah Hari Bersama E-Sukan | iSportsAsia

  3. Pingback: Makan Tengah Hari Bersama E-Sukan - The Patriots

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.