Pulau Di Terengganu Jadi Sarang Maksiat

KUALA TERENGGANU – Pasangan muda didapati menjadikan pulau-pulau  di negeri ini untuk melakukan maksiat.

Dalam serbuan di Pulau Redang pada Jumaat malam hingga pagi Sabtu lalu, turut didapati seorang wanita sanggup berada bersama tiga orang lelaki di dalam sebuah  bilik.

Serbuan itu yang dilakukan Jabatan Hal Ehwal Agama Terengganu (JHEAT) bersama Agensi Penguatkuasa Maritim Malaysia (Maritim) menahan 23 orang individu, 13 orang daripadanya lelaki dan selebihnya wanita yang kesemuanya berusia antara 20 hingga 39 tahun.

Pihak media yang turut mengikuti operasi tersebut mendapati mereka mendakwa mereka merupakan pasangan yang sedang bertunang dan akan mendirikan rumah tangga tidak lama lagi.

Ada juga mendakwa mereka merupakan adik beradik, namun menukar pengakuan apabila kad pengenalan mereka diperiksa.

Daripada jumlah yang ditahan itu, seramai 21 orang bakal didakwa di bawah Seksyen 31 Enakmen Kesalahan Jenayah Syariah (Takzir) (Terengganu) 2001 kerana berkhalwat dan dua orang lagi di bawah Seksyen 34 enakmen yang sama kerana berkelakuan kurang sopan di tempat awam.

Mereka  boleh  didenda maksimum  RM3,000 atau penjara dua tahun atau kedua-duanya sekali.

Pesuruhjaya Hal Ehwal Agama Terengganu, Datuk Wan Mohd  Wan Ibrahim memberitahu Bernama JHEAT akan sentiasa melakukan pemantauan aktiviti yang bercanggah dengan ajaran Islam di  pulau-pulau di Terengganu dari  semasa ke semasa.

“Jangan  cuba jadikan pulau-pulau di Terengganu sebagai lokasi untuk golongan muda melakukan maksiat bagi mengelakkan diri daripada dicekup oleh pihak berkuasa. Tindakan sedemikian hanya akan memburukkan imej pulau di Terengganu,” katanya.

Beliau turut menyeru supaya ibu bapa mengawasi dan memberi perhatian kepada pergerakan anak-anak mereka agar tidak sewenang-wenangnya pergi ke pulau-pulau bersama-sama rakan yang bukan muhrim yang mampu mendorong berlakunya perkara menyalahi undang-undang Syariah.- Bernama

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.