Ahli DAP, Zaid Ibrahim Terlalu Biadap

❎ Baginda Sultan Sharafuddin Idris Shah menyifatkan bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri itu sebagai seorang yang biadab.

❎ Malah tanpa berselindung, Sultan Sharafuddin mengingatkan ahli DAP tersebut agar pulang sahaja ke Kelantan

❎ “Saya dukacita dengan komen Zaid Ibrahim dalam Twitternya yang mengulas kenyataan saya (mengenai Dr. Mahathir) dalam akhbar The Star.

❎ Saya minta Zaid Ibrahim baca dengan teliti kenyataan saya dan dapatkan fakta yang betul sebelum buka mulut.

❎ Baginda turut menegur Dr. Mahathir yang sebelum ini menghina etnik Bugis dengan menyifatkan bekas Perdana Menteri itu sebagai pemimpin yang mempunyai sifat inferiority complex (rendah diri) serta diselubungi perasaan kebencian.

❎ “Nasihat saya kepada Zaid satu sahaja, janganlah kita jadi seperti kacang lupakan kulit dan janganlah musnahkan orang Melayu. Saya percaya Zaid tahu apa yang saya maksudkan,” titah baginda lagi.

Sultan Selangor murka dengan Zaid Ibrahim, suruh balik Kelantan – Malaysia Today

SULTAN SHARAFUDDIN IDRIS SHAH ketika ditemubual sempena hari keputeraan Baginda di Istana Alam Shah, Shah Alam, Selangor, semalam.

(Utusan Malaysia) – Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah menzahirkan kemurkaan terhadap ahli DAP, Datuk Zaid Ibrahim dan dalam nada keras, baginda menyifatkan bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri itu sebagai seorang yang biadab.

Baginda yang jelas berdukacita dengan tindak-tanduk Zaid itu bertitah, Zaid sengaja memutar-belitkan kenyataannya mengenai Pengerusi Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM), Tun Dr. Mahathir Mohamad dengan cuba mengheret kepada isu politik.

Malah tanpa berselindung, Sultan Sharafuddin mengingatkan ahli DAP tersebut agar pulang sahaja ke Kelantan, jika tidak bersetuju dengan teguran baginda dalam isu Dr. Mahathir sehingga sanggup membuat kenyataan yang bersifat biadab seperti itu.

“Saya dukacita dengan komen Zaid Ibrahim dalam Twitternya yang mengulas kenyataan saya (mengenai Dr. Mahathir) dalam akhbar The Star. Saya minta Zaid Ibrahim baca dengan teliti kenyataan saya dan dapatkan fakta yang betul sebelum buka mulut.

“Dia duduk di Selangor, baliklah Kelantan kalau tak setuju, buat rumah besar-besar dan tolong rakyat Kelantan. Jangan cari rezeki di Selangor,” titah baginda dalam temubual eksklusif bersama Utusan Malaysia di Istana Alam Shah, di sini hari ini.

Yang turut sama dalam temubual tersebut ialah Ketua Pengarang Kumpulan Utusan, Datuk Aziz Ishak; Pengarang Utusan Malaysia, Datuk Zulkefli Hamzah dan Pengarang Rencana Mingguan Malaysia, Hafizaril Hamid.

Sultan Sharafuddin menerusi wawancara khas dengan The Star menyatakan kebimbangan baginda dengan tindakan pihak-pihak tertentu yang sengaja mengeksploitasi isu kaum, agama dan lain-lain perkara sensitif dalam usaha meraih undi.

Titah baginda, tindakan seumpama itu dilihat akan meletakkan negara ke arah kehancuran, yang mana isu tersebut sentiasa menjadi perkara yang dibincangkan serta dibimbangi oleh kesemua sembilan raja Melayu.

Dalam wawancara tersebut, baginda turut menegur Dr. Mahathir yang sebelum ini menghina etnik Bugis dengan menyifatkan bekas Perdana Menteri itu sebagai pemimpin yang mempunyai sifat inferiority complex (rendah diri) serta diselubungi perasaan kebencian.

Bagaimanapun pandangan baginda dipertikai Zaid apabila bekas menteri itu dipetik sebagai berkata: “Sultan Selangor seharusnya lebih berhati-hati dengan kata-katanya. Tidak ada sesiapa yang kebal apabila negara terbakar.

”Mengupas tuduhan itu, Sultan Sharafuddin mengingatkan Zaid agar tidak perlu mengajarnya kerana baginda sememangnya cukup berhati-hati dalam mengeluarkan sebarang kenyataan tetapi teguran ke atas Dr. Mahathir dibuat atas kapasiti sebagai raja dan bukannya bermotifkan politik.

“Saya sedar, Zaid selalu mengeluarkan komen yang tidak benar dan tidak tepat mengenai saya, dari dulu. Zaid adalah seorang ahli politik serta bekas menteri dan saya faham dari dulu lagi Zaid kuat menentang institusi raja.

“Nasihat saya kepada Zaid satu sahaja, janganlah kita jadi seperti kacang lupakan kulit dan janganlah musnahkan orang Melayu. Saya percaya Zaid tahu apa yang saya maksudkan,” titah baginda lagi.

Sumber; Mingguan Malaysia

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.