Ulama Acheh Disebat Khalwat Dengan Isteri Orang

BANDA ACEH – Seorang ahli Majlis Ulema Aceh (MPU) yang bertanggungjawab terhadap pelaksanaan syariah di wilayah tersebut disebat di khalayak ramai di Banda Aceh selepas lelaki itu didapati bersalah berkhalwat dengan seorang wanita.

Mukhlis Muhammad disebat sebanyak 28 kali dengan rotan semalam manakala wanita tersebut, Nurmawati Abdurrahman, disebat sebanyak 25 kali, lapor agensi berita Antara seperti dipetik The Jakarta Post.

Mahkamah Syariah Banda Aceh mendapati kedua-dua individu itu berkhalwat dan melanggar Kanun Jenayah Aceh (undang-undang kecil jenayah Islam) selepas kedua-duanya ditangkap dalam sebuah kereta yang dipakir di Pantai Ulee Lheu pada 25 September lalu, kata Timbalan Datuk Bandar Banda Aceh, Bakhtiar.

Beliau mengesahkan Mukhlis merupakan ahli MPU.

Aceh merupakan hanya wilayah di Indonesia yang melaksanakan undang-undang Islam. Pentadbiran wilayah tersebut melaksanakan sepenuhnya Kanun Jenayah sejak 2015.

Selain berkhalwat, hukuman sebat di khalayak ramai juga dilaksanakan bagi mereka yang didapati bersalah kerana berjudi dan melakukan homoseksual.

Mukhlis dilaporkan merupakan ahli MPU pertama disebat di hadapan khalayak ramai sejak pelaksanaan undang-undang Islam di Aceh. – Agensi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.