“Kepercayaan”

Dr Michael Ryan / Pengarah Eksekutif Program Emergensi WHO.

Segala-galanya yang berkait dengan pandemik ini ialah tentang kepercayaan. Jika anda memberikan sesuatu yang perlu saya percaya, dengan memberitahu suatu maklumat yang amat berguna, anda akan mendapat penerimaannya sepenuh hati daripada saya.

Berapa ramai manusia telah merespons dengan menimbulkan rasa tidak percaya mereka pada kerajaan, tidak percaya pada saintis dan tidak percaya antara satu sama lain…

Kita telah gagal membuat mereka yakin bahawa ia adalah satu keperluan mutlak untuk membersihkan tangan, memakai pelitup muka, mengelak berhimpun di tempat ramai, membuka tingkap… dan jika kita boleh membuat lebih ramai orang melakukannya ianya adalah berkesan sepertimana berkesannya vaksin.

Jadi ada kalanya kita cenderung mengambil teknologi sebagai jalan penyelesaian yang pada hakikatnya ialah cabaran-cabaran yang berkait dengan tingkah-laku kita semua.

Pada fikiran saya itulah inovasi yang sangat perlu pada waktu ini. Iaitu tentang sains tingkah-laku dan mendapatkan pengetahuan baru tentang bagaimana diri saya, bagaimana kita sebagai komuniti, sebagai keluarga, sebagai individu bertindak memahami wabak ini dan bertingkah-laku di dalamnya, dan bagaimana untuk memproses maklumat dan nasihat. Seterusnya bagaimana untuk membina kepercayaan.

Saya fikir ianya adalah sesuatu yang saintifik, sama seperti membina vaksin baru.”

——————————

Anda boleh menonton klip videonya di sini:

https://fb.watch/6hNqoqemEJ/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.