Nama: Kerajaan Malaysia

Penduduk negara seakan bersetuju dengan panggilan kerajaan yang dirujuk kepada gabungan parti mana yang memerintah pada sesuatu tempoh masa itu. Sama ada sebutan Kerajaan BN, Kerajaan PH atau Kerajaan PN, sebutan-sebutan ini tidak menjadi masalah pada orang ramai…

Politik Semasa Malaysia

Dua tahun ini merupakan tahun yang sangat kritikal dan penuh cabaran kepada Datuk Seri Ismail Sabri kerana ianya merupakan tempoh tahun bagi pemulihan atau mengatasi masalah Covid 19. Selain itu, tempoh pentadbiran kerajaan yang baharu adalah sehingga tahun 2023 kerana ianya merupakan tempoh 5 tahun sesebuah kerajaan mentadbir negara (2018-2023). Disini dalam tempoh tahun 2021 – 2023 akan diadakan pilihan raya umum ke 15…

Dari Bapa Jatuh ke Anak versus Muka Baru

Kedua ahli parlimen itu bukanlah seangkatan dengan Lim Guan Eng, dan keduanya juga ada jurang generasi dengan Lim Kit Siang, bapa kepada Lim Guan Eng. Tony Pua mempunyai latar belakang pendidikan tinggi dari Oxford dan Ong Kian Ming pula dari Cambridge. Mereka berdua bukanlah pembeli atau pemalsu sijil seperti beberapa kes yang melibatkan pemimpin PH sebelum ini…

Dari Presiden PMUM ke Jawatan Perdana Menteri

Pelantikan Ismail sebagai perdana menteri merupakan sesuatu yang bersejarah kerana beliau datang dari latar belakang keluarga orang biasa. Beliau sudah tentu tidak mempunyai ilusi jawatannya selamat semata-mata kerana menerima sokongan majoriti ahli Dewan Rakyat…

“Tolong Vaksin Anak Saya”

Beliau cuba meyakinkan Rodriguez untuk mendapatkan suntikan, namun tidak berjaya. Sebelum dia dimasukkan saluran pernafasan, antara perkara terakhir dimaklumkan kepada kakaknya adalah – tolong pastikan anak saya divaksin…

Surat Dari Anak Patung

Kafka memberikan sepucuk surat yang ‘ditulis’ oleh anak patung yang hilang itu. Tulis anak patung itu, “tak usahlah menangis, saya sedang mengembara untuk melihat dunia. Nanti saya akan menulis surat untuk awak, bercerita tentang pengembaraan saya.”

Hashtag: kuasa

Cadangan Lim hari ini dikemukakan hanya setelah mendapati calon dari kumpulannya gagal untuk menjadi Perdana Menteri. Anwar Ibrahim hari ini tidak dipanggil untuk mengadap istana, sebaliknya Ismail Sabri dan kesemua ahli-ahli parlimen yang menyokongnya dipanggil mengadap…

Bahang Politik IX

Ahh, itu biasa. Cumanya kalau berdiri satu lawan satu berhujah, belum tentu lawan politik dia menang. Muhyiddin mampu menghurai sesuatu dengan lancar, tak teragak-agak. Soal setuju atau tak setuju dengan huraian dia, itu bab lain lah…

Pengamatan Saya

Pemikir pemikirnya pun semua SENTIMENTALIS. Ya ada anak muda dilibatkan. Tapi semua kosmetik. Jika pemikir tua dihujah mereka boleh berkata ‘ you shut up, I m not going to waste my time listening to your rubbish’. Maka matilah idea raw itu…

Cuaca & Politik

Namun orang politik jugalah yang tidak mengikuti gesaan dan nasihat Baginda. Salah seorang orang politik itu, yang menjadi pemain utamanya, ialah Anwar Ibrahim sendiri. Dakwaan atau frasa ‘cukup majoriti’ adalah sinonim dengan Anwar Ibrahim. Mungkin perkataan di belakang nama Anwar Ibrahim ini boleh ditulis seperti ini: Anwar Ibrahim a.k.a cukup majoriti…

Bahang Politik VIII

Ya aku setuju. Beruntung la kerajaan baru yang bakal terbentuk nanti. Muhyiddin, Perikatan Nasional dah susun semuanya. Kerajaan baru nanti tu cuma masuk dan tuai hasil…